Revista presei

30 martie 2020

Scenariul 4 de coronavirus, Ordonanța militară nr. 4 - se plafonează prețurile la energie electrică și termică, gaze și carburanți

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat duminică seară noile restricții care intră în vigoare odată cu ordonanța militară 4. Numărul îmbolnăvirilor din țara noastră se apropie de 2.000, număr de la care se activează scenariul 4 de luptă împotriva coronavirusului. „Sunt măsuri dure, poete cele mai dure din ultimii 30 de ani, pentru că asta ne-o cere momentul în care ne aflăm”, a declarat Vela.

Duminică seară, la ora 20:00, au fost confirmate 1815 cazuri de COVID-19. 43 de oameni au murit, iar 52 sunt la terapie intensivă, a anunțat secretarul de stat Raed Arafat.

– Persoanele care nu respectă izolarea la domiciliu vor intra în carantină instituționalizată timp de 14 zile, fiind obligate să suporte costurile acesteia.

– Cei care nu respectă carantina instituționalizată vor mai sta în carantină 14 zile pe cheltuiala lor.

– Se plafonează costurile la energie electrică, gaze naturale, ssalubritate, apă și carburanți la nivelul înregistrat astăzi.

– Persoanele cu vârsta de peste 65 de ani vor putea circula și în afara intervalului orar 11-13, pentru a beneficia de tratament medical în spital. Totodată, vor putea ieși seara, între orele 20 și 21, pentru nevoile animalelor de companie. Comercianții trebuie să le asigure vârstnicilor accesul cu prioritate în magazine între orele 11 și 13.

– Pentru a proteja cetățenii care locuiesc în blocuri în zone aglomerate, autoritățile locale vor trebui să monteze, din 31 martie, dispozitive cu soluții dezinfectante la toate intrările blocului și vor efectua periodic activități de dezinfecție în scări, lifturi, spații comune.

– A fost autorizat în starea de urgență centrul de cercetări științifice medico-militare, Institutul național de cercetare Cantacuzino pentru a aviza materiale componente echipamente și dispozitive medicale pentru tratamentul infecției cu coronavirus, inclusiv pentru biocide

– Amenzile pentru cei care nu respectă ordonanțele militare cresc peste 2.000 de lei, îm cazul persoanelor fizice și 10.000 de lei în cazul persoanelor juridice.

Secretarul de stat Read Arafat a anunțat că refuzul de internare a unui pacient cade sub incidența penală. „Atragem atenția medicilor și managerilor că pacienții nu pot fi refuzați pe motiv că nu există confirmarea că sunt pozitivi sau negativi. Tratați problema cu maximă seriozitate”, a spus acesta.

Cum ne protejam bunicii si parintii de coronavirus cand locuim in aceeasi casa cu ei? Sfaturile medicului Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infectioase din Timisoara, care a vindecat cei mai multi romani infectati cu COVID 19

TIMISOARA. Din spitalul in care au fost vindecati cei mai multi romani infectati cu coronavirus vin si cele mai importante sfaturi si explicatii medicale pentru romanii care stau acum in case si urmaresc cu mare atentie toate informatiile legate de coronavirus.

Inca de cand au aparut primele cazuri de imbolnavire in Romania, medicul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infectioase Victor Babes din Timisoara a transmis un mesaj foarte important asupra caruia a insistat in repetate randuri: Izolati batranii si persoanele cu risc!

Medicul a precizat ca „daca reusim, vom trece bine peste aceasta perioada, dar, daca nu se va face asta, ei sunt cei care ne vor umple spitalele si vor deceda si riscam sa ajungem in situatia Italiei. Cei tineri fac forme mai usoare ale bolii, insa cei batrani si cei cu risc nu vor trece usor peste asta”

Dupa ce a explicat care sunt pasii de urmat atunci cand intram in locuinte, ce facem cu hainele si cu pantofii, ca sa ne ferim de coronavirus, acum Virgil Musta prezinta un set de reguli de respectat pentru a ne proteja bunicii si parintii, daca locuim cu ei sub acelasi acoperis in aceasta perioada.

„Cum procedăm cu persoanele vârstnice cu care locuim împreună pentru a le proteja?
Este o întrebare pe care am întâlnit-o des în ultimul timp.
Știu că este foarte complicat de respectat regulile de prevenție într-o locuință unde stați împreună cu cei în vârstă, mai ales dacă aveți la dispoziție puține camere și băi. Indiferent de spațiul pe care îl aveți la dispoziție, respectați următoarele:
· în primul rând, voi cei care ieșiți din casă pentru diverse motive (servici, aprovizionare) este esențial să respectați cu strictețe toate măsurile de prevenție, pe care le-am prezentat deja în postările anterioare (mască, distanță etc)
· la intrarea în casă, de asemenea, trebuie efectuați acei pași descriși anterior (dezinfectarea tălpilor pantofilor, pantofi diferiți în casă, haine diferite, spălat bine mâini, dezinfectare telefoane etc)
· în interiorul locuinței, încercați măcar să le amenajați o cameră separată, care să fie aerisită și în care să stea cât mai mult, lângă o baie a lor (dacă este posibil)
· încercați să creați un anumit circuit în casă, atât pentru modul în care circulați, cât și pentru suprafețele pe care le atingeți
· folosiți pe rând spațiile comune
· când sunteți în aceeași încăpere încercați să păstrați tot timpul o distanță de 2 m și purtați mască și d-voastră și ei
· aerisiți de cât mai multe ori încăperile, o lampă UV ar putea ajuta la sterilizarea aerului
· dezinfectați cât mai des suprafețele (podea, mese etc)
· să aveți veselă dedicată, care va fi spălată foarte bine cu detergent și apă fierbinte
· spălați cât mai des hainele din casă, iar pentru cele care se pot spăla la temperaturi înalte, folosiți această metodă
· dezinfectați toaleta cu clor cât mai des (indicat după fiecare folosire)

SONDAJ IRES - ROMÂNII CAPTIVI ÎN FAMILIE

Institutul Român pentru Evaluare și Strategie – IRES, cea mai mare companie de cercetare socială cu capital românesc, a realizat în perioada 21 – 24 martie 2020 un studiu complex cu privire la atitudinile, practicile și comportamentele românilor pe durata restricțiilor reglementate de starea de urgență impusă de pandemia de COVID – 19. 

Prima parte a acestui studiu a evaluat modul în care s-au modificat percepțiile și atitudinile românilor cu privire la situația de urgență în care se află România, încrederea în autorități și a focusat dimensiuni legate de disponibilitatea de implicare socială a românilor.

A doua parte a studiului, pe care o difuzăm astăzi, a urmărit să surprindă în ce mod restricțiile de mișcare impuse de starea de urgență au influențat relațiile românilor cu membri familiilor lor și apropiații, dar și să evalueze comportamentul românilor pe durata în care ei au rămas la domiciliu. Aflăm din acest studiu care sunt activitățile de zi cu zi ale românilor în această perioadă și care sunt proporțiile în care fac aceste activități. 

Prefectul de Timiș face apel la oameni să meargă la cumpărături aproape de casă

Prefectul de Timiș a postat pe Facebook un mesaj în care le cere locuitorilor din județ să stea acasă și să dea dovadă de responsabilitate. Să își facă cumpărăturile aproape de casă „Toate obiceiurile noastre trebuie adaptate la situația de urgență în care ne aflăm”, spune Oneț.

„Cu toții trebuie să renunțăm la ceva!>>, ne spunea premierul Italiei, Giuseppe Conte, la începutul lunii martie. De atunci, cifrele cu oameni infectați de acest virus au crescut enorm peste tot. Trebuie să înțelegem și să aplicăm aceste sfaturi, #StămAcasă, să renunțăm la obiceiuri care nu sunt esențiale pentru supraviețuirea noastră, a familiei, a celor dragi. Transmiterea virusului este comunitară, nu știm de unde poate apărea pericolul și nu mai putem gândi simplist, că un drum după pâine sau orice alt produs preferat nu va afecta pe nimeni. Toate obiceiurile noastre trebuie adaptate la situația de urgență în care ne aflăm. E vital să înțelegem asta! Nu ne dorim să aglomerăm spitalele, nu ne dorim să îi punem în pericol pe cei apropiați, nu ne dorim nici ca producătorii locali să dispară, dar TOȚI trebuie să facem schimbări ACUM pentru a reveni la viața și obiceiurile noastre cât mai curând! Vă rog, stați acasă atunci când nu aveti urgențe!”

Servicii pentru studenti oferite de Centrul de Consiliere si Orientare in Cariera din UVT

Centrul de Consiliere si Orientare in Cariera din Universitatea de Vest din Timisoara (CCOC-UVT) a venit in ultima perioada in sprijinul studentilor cu mai multe tipuri de activitati de consiliere sau de formare, dezvoltare personala si profesionala.

Rectorul UVT, prof.univ.dr. Marilen Pirtea, subliniaza profilul deosebit al activitatilor si programelor propuse de Centrul de Consiliere si Orientare in Cariera din Universitatea de Vest:

“Avem in vedere, prin intermediul Centrului de Consiliere si Orientare in Cariera din UVT, pentru viitor, sa pregatim o serie de ghiduri de sprijin pentru studenti, ce vor aborda teme precum Gestionarea stresului, Auto-prezentarea, Gestionarea anxietatii, Abilitati de invatare si alte teme care servesc adaptarii sanatoase si armonioase la mediul universitar.

In plus, vor fi dezvoltare si doua ghiduri de cariera: “Dezvoltarea carierei pe perioada studiilor” (Ghid pentru studentii din anul I) si “Cum sa ne pregatim pentru piata muncii” (Ghid pentru studentii din ultimul an al ciclului de studii universitare de licenta si pentru cei de la ciclul de studii universitare de masterat).

Suntem aproape de studenti si sustinem o pregatire cat mai realista a carierei lor, pe toata perioada formarii lor universitare, iar rezultatele de ansamblu confirma directia buna pe care suntem, in primul rand prin rata foarte buna de ocupare si prin carierele absolventilor UVT din ultimii ani”.

 

15 RECOMANDĂRI privind conduita socială responsabilă în prevenirea răspândirii coronavirus

Protejați-vă, evitați contactul direct!


● Evitați zonele aglomerate unde sunteți expuși la contact direct și/sau interacțiune cu un număr mare de persoane, de tipul adunărilor publice, cozi, zone de trafic
intens, zone de recreere.

▪ Feriți copiii de acele locuri de joacă care presupun atingerea unor suprafețe/obiecte comune de către un număr mare de copii.


● Limitați la maximum orice contact direct cu alte persoane, în afara celor care fac parte din familia restrânsă, prin gesturi cum ar fi: strângerea mâinilor, îmbrățișările, sărutul obrajilor sau al mâinilor, atingerea fețelor cu mâinile.

▪ Se recomandă, inclusiv în privința persoanelor împreună cu care locuiți, să NU intrați în contact direct decât după igienizarea mâinilor atunci când reveniți la domiciliu.

● Evitați atingerea suprafețelor care sunt atinse în mod frecvent și de alte persoane, precum: balustrade, clanțe, mânere, butoane de lift sau de acces.

▪ În cazul în care sunteți totuși nevoiți să atingeți aceste suprafețe, protejați-vă folosind șervețele de unică folosință.

● Păstrați o distanță semnificativă, de 2 metri, față de celelalte persoane pe care le întâlniți. În cazul în care vă aflați în transportul în comun încercați să NU stați
față în față cu alte persoane.

▪ Asigurați-vă, după folosirea transportului în comun, că v-ați igienizat mâinile înainte de a vă atinge fața, nasul sau gura.

● Folosiți, pe cât posibil, rute sau modalități alternative de transport pentru a evita zonele aglomerate de trafic de persoane. În cazul în care programul vă permite, folosiți intervalele orare cu nivel scăzut de trafic de persoane.

 

Link-uri utile

Ne găsești și aici:

Contact

Adresa: Bd. V. Pârvan 4, Timişoara 300223, Timiş, România
Locație: 
Parter (clădirea rectoratului)
Tel:
 +40(0)256.592.303
E-mail: 
verde@e-uvt.ro

Copyright © 2018 verdeMI – Departamentul de Comunicare, Identitate și Imagine Instituțională