Revista presei

27 februarie 2020

Măsuri stabilite pentru prevenirea răspândirii Coronavirusului (COVID-19) în UVT

În contextul actual al declanșării epidemiei cu Coronavirus (CODVID-19) la nivel internațional, pentru perioada următoare Universitatea de Vest din Timișoara adoptăurmătoarele măsuri de prevenire a răspândirii acestuia:

Toate persoanele (studenți/cadre didactice/personal administrativ al UVT) care au venit sau revenit din nordul Italiei, din China Continentală sau alte regiuni unde este carantină pentru Coronavirus, trebuie să declare acest lucru în mod obligatoriu[1] prin completarea formularului disponibil pe website-ul masuripreventie.uvt.ro, în care consemnează zona din care provin sau în care au călătorit, perioada călătoriei şi dacă prezintă semne de boală respiratorie acută.

Precizăm faptul că dacă există persoane care au călătorit în ultimele 14 zile în următoarele localități din regiunile Lombardia și Veneto: Vo Euganeo, Codogno, Castiglione d’Adda, Casarpusterlengo, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova dei Passerini, Castelgerundo și San Fiorano, precum și în localitatea Cumiana din regiunea Piemonte, acestea se vor adresa DSPJ Timis și vor fi carantinate obligatoriu pentru o perioadă de 14 zile, fiind monitorizate zilnic prin personalul DSPJ Timiș, în centrele de carantină identificate în județul nostru.

Persoanele (studenți/cadre didactice/personal administrativ al UVT) care prezintă semne de boală (febră, tuse, dificultate respiratorie, dureri musculare și stări de oboseală [2] ) și au vizitat localitățile de mai sus, se vor prezenta de urgență pentru investigații de specialitate la Spitalul de Boli Infecțioase “Victor Babeș” din Timişoara.

Pentru persoanele (studenți/cadre didactice/personal administrativ al UVT) care au fost în alte localități din regiunile Lombardia, Veneto și regiunea Piemonte, decât cele mai sus menționate, se recomandă autoizolarea la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile și vor fi monitorizate zilnic prin personalul DSPJ Timiș.

Noi precizări privind deplasările elevilor în străinătate, trimise de inspectorate către școli: în programele Erasmus, părinții cu directorii și profesorii vor lua decizia finală / La olimpiadele școlare, un cadru medical trebuie să fie prezent

Noi precizări privind deplasările elevilor în străinătate au fost trimise astăzi, 26 februarie 2020, de inspectorate către școli. “Decizia finală cu privire la participarea la activități care presupun mobilități pe programe Erasmus o vor lua părinții împreună cu conducerile unităților de învățământ și cadrele didactice”, prevede o notă a Inspectoratului Școlar Județean Prahova, obținută de Edupedu.ro.

  • În ceea ce privește olimpiadele școlare, acestea “se vor desfășura conform calendarului național”, dar la fazele județene “în ziua probei trebuie asigurată prezența unui cadru medical”, se arată în nota trimisă de ISJ Prahova către școli.

Precizările vin după ce, luni, Ministerul Educației le-a recomandat școlilor “limitarea/suspendarea/anularea tuturor activităților care implică deplasări în străinătate”, din cauza riscului de infecție cu coronavirus. Marți, ministrul Monica Anisie a nuanțat măsurile și, în cadrul unei videoconferințe cu inspectorii școlari generali, a transmis că “recomandarea privind limitarea/anularea pentru deplasările în străinătate se referă în mod special pentru zonele de carantină”.

Nota trimisă astăzi de ISJ Prahova către toate școlile din județ, obținută de Edupedu.ro, informează că “pentru plecările în Italia, aceste mobilități se vor putea reprograma (cheltuielile făcute rămân eligibile, amânarea plecărilor fiind considerată caz de forță majoră)”.

“Pentru celelalte țări care nu sunt declarate zone de risc în această perioadă, decizia cu privire la participarea la activități care presupun mobilități pe programe Erasmus o vor lua părinții împreună cu conducerile unităților de învățământ și cadrele didactice. Reuniunile de proiecte se pot desfășura atâta timp cât nu au loc în Italia/în alte zone de risc”, anunță Inspectoratul.

„Tinerii români par să se teamă în mai mare măsură de aproape orice comparativ cu tinerii din regiune”

O fată se oprește din vorbit și începe să plângă. „Nu pot să mai zic”, se scuză ea în fața colegilor și a profei de istorie și își ascunde obrajii aprinși între palme. Are 15 ani și frica ei cea mai mare e ceva ce a cunoscut deja: pierderea prietenilor. După ea, aproximativ 20 de puști adunați în cerc dau glas propriilor spaime, iar ora de dirigenție începe să semene cu o ședință de terapie în grup.

„Tinerii români par să se teamă în mai mare măsură de aproape orice comparativ cu tinerii din regiune”, spune un studiu recent, la care au participat peste 10 000 de puști cu vârste între 14 și 29 de ani din zece țări din Europa de Sud-Est. 70% dintre respondenții români recunosc că se luptă cu cel puțin o frică, iar frica lor cea mai mare dintre variantele propuse de cercetători este corupția. Care sunt fricile lor în 2020? Am mers în două licee din București, unul de cartier și altul central, ca să-i întrebăm pe puști ce frici au. Ne-am așezat în cerc cu 24 de elevi de a zecea de la Colegiul Național „Octav Onicescu” din Berceni și apoi cu 12 elevi de a unșpea de la Colegiul Național Bilingv „George Coșbuc” și ne-am mărturisit, pe rând, cele mai înfricoșătoare gânduri.

Mai întâi le-am spus temerile noastre, de femei de 30 de ani, și le-am povestit de frica de a naște un copil bolnav, de a fi ridicole sau de groaza deadline-urilor. Pe măsură ce ne mărturiseau și puștii propriile lor frici, vedeam că empatia și solidaritatea sudaseră relațiile dintre ei, iar vulnerabilitățile colegilor nu erau repezite sau batjocorite. Ne-au surprins. Când noi eram de vârsta lor, la discuțiile de genul ăsta sigur s-ar fi râs și nimeni n-ar fi avut curajul să fie atât de sincer. Dar asta doar ne putem imagina, pentru că nu am avut niciodată ocazia să participăm la discuții în afara cerințelor din programa școlară, iar orele de dirigenție se transformau, de cele mai multe ori, în ore de predare. Acum, când o fată povestea ceva traumatizant și izbucnea în lacrimi, colega de lângă o lua de mână sau își punea capul pe umărul ei. Băieții, pe de altă parte, nu și-au arătat lacrimile în fața noastră, însă au fost înțelegători cu durerile celorlalți. La primul liceu, diriginta a rămas în clasă și și-a împărtășit și ea la început, propriile frici, printre care teama de boală și degradare și teama de a dobândi un viciu. La al doilea, profa nu a rămas la oră, pentru că se aștepta ca discuția să fie intensă și nu a vrut ca elevii să aibă vreo reținere din cauza ei.

Psihiatrul francez Christophe André spune, în cartea Psihologia fricii, că există patru mari motive care ne guvernează spaimele: o traumă mare –  cum ar fi moartea cuiva sau un accident; experiența repetată a unei trăiri dureroase; faptul că am fost martori la fricile părinților sau că am auzit constant de la cineva că un anumit lucru e periculos. Le-am regăsit pe toate în cele două săli de clasă.

Chiar dacă eșantionul nostru nu are o proporție egală între genuri (fetele au fost de două ori mai multe decât băieții), am observat că fetele spun că se tem mai tare de eșec și de părerea celor din jur decât băieții. Nevoia de a-i mulțumi mereu pe părinți se transformă, uneori, într-o presiune prea mare de a nu face un pas greșit care ar putea să le curme șansa la succes și independență. Cei 11 băieți, în schimb, au vorbit despre temeri mult mai concrete, cum e zburatul cu avionul sau frica de examene. Unul dintre ei a recunoscut că nu-și cunoaște propriile frici, iar altul ne-a rugat să-i respectăm decizia de a-și ține frica pentru el.

Vă invităm să citiți mărturiile curajoase ale unei generații conectate la problemele din societate și din familiile lor.

Ministerul Educației: 10 sfaturi pentru prevenirea răspândirii infecției cu coronavirus în școli

Ministerul Educației a lansat o campanie de informare pentru elevi și profesori, recomandându-le acestora respectarea celor 10 măsuri preventive, menite să îi protejeze de o posibilă coronaroviroză.

Ministerul Educației și Cercetării a lansat o campanie de informare în școli privind coronavirusul și protejarea de acesta. Măsurile ar trebui respectate în toate școlile pentru a preveni eventualele probleme.

Mai mult decât atât, reprezentanții Ministerului Educației transmit că cele ”10 sfaturi ar trebui urmate de toți cetățenii români, pentru a se feri de infecția provocată de Covid-19 (coronavirus).”.

Cele 10 măsuri care trebuie urmate, potrivit Ministerului Educației:

  1. Spălați-vă mâinile de multe ori;
  2. Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute;
  3. Nu vă atingeți ochii, nasul și gura cu mâinile;
  4. Acoperiți-vă gura și nasul dacă strănutați sau tușiți;
  5. Nu luați medicamente antivirale și nici antibiotice decât în cazul în care vă prescrie medicul;
  6. Curățați toate suprafețele cu dezinfectați pe bază de clor sau alcool;
  7. Utilizați masca de protecție doar în cazul în care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave;
  8. Produsele ”MADE in CHINA” sau pachetele primite din China nu sunt periculoase;
  9. Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele în carantină din Europa de cel puțin 14 zile;
  10. Animalele de companie nu transmit coronavirus.

Vineri va fi inaugurat primul spital universitar veterinar din Romania, la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti (USAMVB)

Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti (USAMVB) va inaugura, vineri, primul Spital Universitar Veterinar de Urgenta din Romania – “Prof.dr. Alin Birtoiu”, in cadrul Facultatii de Medicina Veterinara.

Potrivit unui comunicat de presa al institutiei de invatamant superior, unicitatea spitalului deriva din diversitatea specializarilor si dotarilor, precum si din capacitatea de spitalizare a cazurilor 24/24, diferentiat in functie de specie si gravitatea patologiei.

“Necesitatea unui spital universitar de urgenta in cadrul Facultatii de Medicina Veterinara a reiesit din dorinta de a oferi studentilor, corpului academic si pacientilor cele mai moderne si complete dotari, integrand toate specialitatile si serviciile accesibile domeniului medicinei veterinare. (…)

Prin aceasta noua unitate spitaliceasca, Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti se aliniaza la standardele internationale atat in pregatirea clinica a studentilor veterinari, cat si in calitatea actului medical”, a declarat rectorul Sorin Mihai Cimpeanu, citat in comunicat.

Proiectul a fost demarat in anul 2009 si s-a realizat cu o investitie totala de peste 21 milioane de lei (85% au reprezentat sume alocate de Ministerul Educatiei, iar restul – fonduri proprii ale universitatii), cu respectarea directivelor europene in domeniu.

Raportul Comisiei Europene privind Semestrul European, emis ieri - principalele recomandări pentru România

România a realizat progrese limitate în ceea ce privește recomandările specifice de țară, reiese din raportul de țară publicat miercuri de Comisia Europeană. Cadrul fiscal și sustenabilitatea sistemului public de pensii reprezintă capitolele cu cele mai mari restanțe.

Executivul european este totodată îngrijorat de evoluția deficitului de cont curent, dar și de deraierea finanțelor publice, nivelul ridicat al deficitului bugetar fiind de natură să aducă datoria publică pe un trend puternic ascendent.

 

Potrivit raportului:

  • Progrese substanțiale au fost realizate în sectorul financiar-bancar, unde au fost corectate prevederile OUG 114. De asemenea, unele măsuri bune au fost adoptate și privința Pilonului II de pensii și al achizițiilor publice.
  • Progrese limitate s-au consemnat la îmbunătățirea conformării voluntare și a colectării taxelor, în domeniul sănătății, educației și serviciilor sociale, al salariului minim și al investițiilor publice.
  • Niciun fel de progres nu s-a înregistrat în ceea ce privește cadrul fiscal și sustenabilitatea sistemului public de pensii, al venitului minim de incluziune sau în privința creșterii transparenței și predictibilității conducerii companiilor de stat.

Viitorul sistemului de pensii publice reprezintă un motiv de îngrijorare având în vedere proiecțiile demografice. Comisia avertizează că populația României a scăzut cu circa 3,8 milioane de persoane din 1990 și este estimată să ajungă la doar 15 milioane de persoane până în 2070, de la 19,4 milioane în prezent.

În consecință, dependența vârstnicilor (persoane peste 65 de ani) de tineri (15-64 de ani) este proiectată să se dubleze, de la 26,3% în 2016 la 52,8% în 2070. Astfel, raportul dintre numărul de angajați și cel de pensionari scade de la 4 la 1 în prezent, la 2 la 1.

Factura politicilor fiscale expansioniste

 

România continuă să se confrunte cu riscuri însemnate ca urmare a adâncirii deficitului de cont curent. Acesta înregistrează ritmuri semnificative de creștere încă din 2014, pe fondul unor politicilor fiscale expansioniste care au stimulat consumul intern din surse externe, notează Comisia, care anticipează că acesta va ajunge la 5,4% din PIB în 2021.

În plus, bugetul pe 2020 ar putea să nu asigure o consolidare a finanțelor publice, avertizează executivul european. Depășirea țintei de deficit de 3% din PIB și persistarea tendinței de creștere a cheltuielilor publice ar putea duce la o majorare semnificativă a datoriei publice. În scenariul în care politicile economice rămân neschimbate, aceasta ar putea depăși 90% din PIB în 2030, se arată în raport.

Link-uri utile

Ne găsești și aici:

Contact

Adresa: Bd. V. Pârvan 4, Timişoara 300223, Timiş, România
Locație: 
Parter (clădirea rectoratului)
Tel:
 +40(0)256.592.303
E-mail: 
verde@e-uvt.ro

Copyright © 2018 verdeMI – Departamentul de Comunicare, Identitate și Imagine Instituțională