Revista presei
25 februarie 2020
Calendarul înscrierii în clasa pregătitoare în 2020
- tion.ro
A început înscrierea în clasa pregătitoare. A apărut Ordinul de Ministru privind aprobarea Calendarului și Metodologiei de înscriere în învățământul primar, pentru anul școlar 2020-2021. Vă prezentăm calendarul înscrierii din acest an în clasa pregătitoare.
Procesul de înscriere în clasa pregătitoare în 2020 a început în 24 februarie, când au fost afișate circumscripțiile școlare și planul de școlarizare la sediul școlilor, pe site-ul acestora și cel al Inspectoratului Școlar Județean Timiș. În perioada 25 februarie – 9 martie se vor organiza în fiecare unitate de învățământ zilele porților deschise, în care părinții și copiii pot vizita școala unde viitorii elevi vor să urmeze cursurile. În perioada 25 februarie – 20 martie se va realiza evaluarea psihosomatică, în cazul copiilor unde este necesar acest lucru.
În perioada 4-23 martie are loc completarea de către părinți a cererilor de înscriere în clasa pregătitoare, la unitatea de învățământ unde solicită înscrierea copiilor, de luni până joi, între orele 8-18 și vineri, între orele 8-17.
În 26 martie va avea loc procesarea cererilor de înscriere în clasa pregătitoare de către comisia națională și repartizarea la școala de circumscripție a copiilor ai căror părinți au solicitat acest lucru. În perioada 27-30 martie se vor procesa cererile părinților care solicită înscrierea copiilor la o altă unitate decât cea de circumscripție.
În 1 aprilie se va afișa lista elevilor înscriși și locurile rămase libere la sediul școlilor, pe site-ul acestora și al Inspectoratului Școlar Județean Timiș.
Echipe din România, Rusia și Muntenegru s-au confruntat la cel mai mare concurs de robotică, la Timișoara
- ziuadevest.ro
La competiția de robotică „BRD FIRST Tech Challenge Romania” 2020, turneul de calificare desfășurat la Timișoara sub genericul „Build Your Future”, s-au confruntat echipe de robotică din România, Rusia și Muntenegru.
”Atmosfera din Sala „Constantin Jude” a fost dominată de entuziasmul depus de coechipieri, grupuri de robotică formate din tineri pasionați, care au arătat că viitorul nu este despre tehnologie, despre partea tehnică, ci este despre tinerii care o creează, despre procesele care stau la baza ei, despre scopul și principiile implicate, despre învățare și performanță, despre ambiție și potențial împlinit”, a explicat prof. Marilen Pirtea, rectorul UVT.
”A fost un alt tip de sport în Sala Olimpia, un sport al minții, inteligenței, inovației și îndemânării – cel mai mare concurs de robotică din vestul țării. Primăria Timișoara și UVT sunt alături de tinerii liceeni pasionați de tehnologie”, a subliniat și prof. Mădălin Bunoiu, prorector UVT.
Coronavirusul inchide Italia: Magazine goale, strazi pustii, dar patrulate de carabinieri. Romania anunta masuri, dar le si aplica?
- ziare.com
Spaima pe care epidemia de gripa cauzata de coronavirus a semanat-o in Asia incepe sa se simta si in Europa. Deja in Italia – tara de pe Batranul Continent in care boala s-a raspandit cel mai agresiv pana acum – circulatia oamenilor se resctrictioneaza.
Se inchid scoli, se anuleaza meciuri de fotbal, parade de moda si chiar si Carnavalul de la Venetia. Iar populatia speriata incepe sa isi faca provizii de mancare, de apa si de masti sanitare, ca in asteptarea unui calamitati.
In ciuda eforturilor facute de autoritatile din mai multe state, gripa cauzata de coronavirus s-a raspandit rapid. Daca acum putin mai mult de o luna presa internationala relata ca s-a inchis, in China, orasul Wuhan – punctul zero al epidemiei de coronavirus – acum amenintarea este tot mai evident una globala.
Italia intra in carantina
Primarul din Milano, Beppe Sala, a decis sa inchida scolile pentru o saptamana, incepand de luni, 24 februarie. S-au amanat deja meciuri de fotbal importante (in conditiile in care italienii sunt mari iubitori ai acestui sport).
In plus, Casa Armani a decis sa organizeze cu usile inchise, fara spectatori, un important eveniment de moda, iar Teatrul Scala din Milano a anuntat duminica suspendarea reprezentatiilor, ca o masura de precautie.
Lucrurile par sa stea si mai rau in localitatile mici. In Codogno, localitatea din nord care a fost prima intrata in carantina din cauza cazurilor confirmate, strazile au inceput sa fie patrulate de carabineiri. Initial li s-a spus ca rolul oamenilor legii este doar sa dirijeze. Ulterior, insa, au aflat ca acestia venisera si pentru a asigura un perimetrul de carantina, o “zona rosie” din care oamenii sa nu iasa oricum.
In micutul orasel traiesc si destul de multi romani si acestia au povestit, pentru Mediafax, situatia de acolo.
“Codogno era un orasel destul de linistit, cu activitati destul de frecvente, este o localitate unde se face mult sport, mult voluntariat. Ieri au venit deja 100 de carabinieri, spuneau la inceput numai sa controleze, dar aseara s-a dat decretul lege ca nu se poate iesi din zonele rosii, din cele zece comune. Multi s-au dus sa-si faca cumparaturi la un magazin care nu este in zona rosie, lumea nu respecta, cred ca nu au luat in serios chestia asta”, a declarat Erica Enachescu.
Femeia a mai spune ca mastile medicale s-au vandut ca painea calda si ca, in zonele unde acestea se mai gasesc, pretul a crescut.
Romania anunta masuri…
Evident – cu sau fara restrictii de deplasare – sunt in continuare o multime de romani care pleaca spre Italia sau care se intorc din Peninsula. Comunitatea romana este cea mai numeroasa din Italia, cu peste 1,15 milioane de cetateni romani.
In dimineata zilei de duminica, 23 februarie, secretarul de stat Raed Afarat a precizat ca acei calatori care se intorc in tara dintr-o zona afectata a Italiei vor sta o perioada in carantina.
ANTREPRENORIAT - De unde poţi lua bani pentru a-ţi finanţa afacerea sau ideea. 35 de oportunităţi de finanţare: „Bani există!“
- adevarul.ro
De la fonduri nerambursabile la ajutoare de stat sau fonduri norvegiene, românii care vor bani pentru o afacere sau o idee au la dispoziţie în acest an numeroase oportunităţi de finanţare.
Organizaţia neguvernamentală dedicată competitivităţii – INACO lansează a opta ediţie a Ghidului surselor de finanţare active la începutul anului 2020, cu 35 de oportunităţi pentru întreprinderi mici, mijlocii şi mari, cercetare-dezvoltare-inovare, energie, infrastructura mare, media, ONG-uri, cultură sau tineret. „Bani există! Potenţialii beneficiari au nevoie constantă de informare succintă, bine structurată, prietenoasă, pe care echipa de profesionişti voluntari ai INACO s-a mobilizat să o ofere de 3 ani de zile. Oferim acum o nouă busolă, actualizată, liber accesibilă on-line, pentru firmele româneşti care doresc să îşi dezvolte capacităţile de producţie, să-şi exporte produsele şi serviciile, să investească în noi tehnologii pentru a fi competitive. A 8-a ediţie a Ghidului conţine 35 de apeluri de finanţare descrise sintetic pentru a deschide apetitul celor interesaţi. De la marile programe de finanţare precum Orizont 2020, trecând prin oportunităţi de finanţare din cele mai diferite ramuri economice – agricultură şi industrii, energie şi inovaţie tehnologică, dar şi surse de finanţare pentru creşterea capacităţilor de producţie, specializare inteligentă în sănătate, media sau cultură, dezvoltare rurală, resurse umane şi comunităţi defavorizate, am încercat să surprindem oportuniţăţile existente în prezent, finanţate de Uniunea Europeană, Guvernul României, prin fondurile norvegiene şi ale SEE, fonduri nerambursabile sau ajutoare de stat. Valorile finanţărilor europene disponibile pentru companii se ridică până la maximum 7,5 milioane euro. În această ediţie a Ghidului includem pentru prima dată oportunităţile de finanţare pentru tineri”, a declarat Andreea Paul, preşedintele INACO, conferenţiar universitar doctor la Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale – ASE şi coordonatoarea acestui proiect.
Criză de angajați în IT. România, pe primul loc în UE la deficitul de angajați în IT
- economica.net
Ionuț Dumitru: Toate companiile din România au aceeași problemă - lipsa forței de muncă. Va trebui să acceptăm muncitori din afara țării
- republica.ro
Companiile românești se confruntă cu lipsa forței de muncă, iar o soluție la această problemă ar putea-o reprezentan lucrătorii străini, spune analistul economic Ionuț Dumitru, fostul președinte al Consiliului Fiscal.
„Un lucru este absolut clar: toate companiile – și merg în toată țara, mă întâlnesc cu antreprenori în toate zonele țării, au același păs. Lipsa forței de muncă calificate. Rata șomajului e de 3% în România, sunt zone în țara asta unde aș spune că șomajul e chiar zero și zone în care ai autobuze care vin de la zeci de kilometri distanță cu oameni pe care îi aduci din alte părți pentru că nu mai găsești pe nimeni în zona respectivă.
Când decrețeii vor începe să iasă la pensie, o să avem o mare problemă. Va trebui să acceptăm muncitori din afara țării, cum au acceptat și polonezii. Polonezii au adus un milion de ucraineni”, a declarat Ionuț Dumitru în emisiunea „În fața ta” de la Digi24.
Sunt voci din mediul de business care susțin că România ar avea nevoie de un milion de lucrători străini ca să acopere deficitul de forță de muncă. „robabil că cifra e un pic cam mare. dar sigur e vorba de un număr mare”, crede el.