Revista presei

14 noiembrie 2019

Emisiune numismatică cu tema 75 de ani de la înființarea Universității de Vest din Timișoara

În conformitate cu prevederile Legii nr.312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, începând cu data de 18 noiembrie 2019, Banca Naţională a României va lansa în circuitul numismatic o monedă din argint cu tema 75 de ani de la înființarea Universității de Vest din Timișoara.

Aversul monedei prezintă clădirea Universității de Vest din Timișoara, inscripţia în arc de cerc „ROMANIA”, stema României, valoarea nominală „10 LEI” și anul de emisiune „2019”.

Reversul monedei prezintă aula Universității de Vest din Timișoara, inscripţiile în arc de cerc „UNIVERSITATEA DE VEST” și „TIMISOARA”, sigla „UVT”, anii „1944-2019” și numărul de ani aniversat ,,75 ANI”.

Monedele din argint, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare redactate în limbile română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.

Tirajul pentru această emisiune este de 300 monede din argint.

Preţul de vânzare, exclusiv TVA, pentru moneda din argint, inclusiv broşura de prezentare este de 375,00 lei.

Monedele din argint cu tema 75 de ani de la înființarea Universității de Vest din Timișoara au putere circulatorie pe teritoriul României.

MÂINE, LA UVT - Cinefilii sunt invitați la avanpremiera filmului „Cardinalul”

Vineri, 15 noiembrie, de la ora 19.00, cinefilii sunt invitați la proiecția filmului „Cardinalul” semnat de Nicolae Mărgineanu, după un scenariu de Bogdan Adrian Toma, în Aula Magna a Universității de Vest din Timișoara. La finalul proiecției va avea loc o sesiune de întrebări și răspunsuri cu regizorul Nicolae Mărgineanu și actorul Radu Botar. Invitații vor fi prezentați de conf. Florin Lobonț, decanul Facultății de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării, și de Ramona Băluțescu, jurnalist. Intrarea la eveniment este liberă.

Filmul „Cardinalul” spune o parte din viața episcopului greco-catolic Iuliu Hossu, câteva scene de la Marea Unire și perioada încercării de convertire forțată în penitenciarul Sighet. În 1948, regimul sovietic interzice existența altei biserici în afara celei ortodoxe, iar conducătorii Bisericii Greco-Catolice sunt arestați și închiși în penitenciarul de la Sighet. În fața torționarilor se ridică episcopul Iuliu Hossu, care, prin curaj și verticalitate, devine o călăuză pentru ceilalți preoți.

Vloggeri din România care fac educație pentru tineri cum nu a făcut-o niciodată televiziunea​

Deși mulți cred că vloggingul înseamnă doar entertainment, lucrurile nu stau chiar așa. Pe foarte multe dintre conturile de Youtube din România se face și educație pentru tineri. Am făcut o trecere în revistă a câtorva dintre vloggerii cei mai relevanți din acest punct de vedere.

Când vine vorba de vlogging, ca-n viață, lucrurile care atrag atenția sunt cele duse la extrem. Sinucigași filmați în pădure, oameni care ling cactuși sau mănâncă scorțișoară. Și e cumva firesc și evident, chiloțăreala e cea care vinde cel mai bine.

 

ULTIMA ORĂ Alocațiile pentru copii vor fi indexate cu rata inflației

Alocațiile de stat pentru copii vor fi indexate cu rata inflației, legea fiind promulgată astăzi de președintele Klaus Iohannis.
Noua lege este prevăzută să intre în vigoare de la începutul anului viitor. ”Cuantumul alocaţiei de stat pentru copii se majorează anual cu 100% din rata medie anuală a inflaţiei, începând cu data de 1 ianuarie 2020”, prevede proiectul de lege adoptat.
Din luna mai, alocațiile pentru copii sunt plătite la un nivel majorat, de 300 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap, de 150 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani și 18 ani și de 300 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani și 18 ani, în cazul copilului cu handicap. Parlamentul a adoptat, în februarie, proiectul bugetului de stat pentru 2019, principala modificare adusă de legislativ reprezentând creșterea alocației lunare de stat pentru copii.

RAFTUL CU CARTE - Lucian Dan Teodorovici, primul scriitor român nominalizat la prestigiosul International Dublin Literary Award

Ediţia engleză a romanului “Matei Brunul”, de Lucian Dan Teodorovici, se află pe lista lungă a unuia dintre cele mai prestigioase premii literare ale lumii, International Dublin Literary Award, alături de nume mari ale literaturii universale contemporane: Olga Tokarczuk (laureata Premiului Nobel pentru Literatură, 2018), Jonathan Coe, Dubravka Ugrešić, Javier Marías sau Haruki Murakami, anunţă editura Polirom.

International Dublin Literary Award promovează excelenţa în literatură şi este considerat unul dintre cele mai importante premii pentru literatură de limbă engleză sau tradusă în limba engleză.

Procesul de selecţie a cărţilor implică, înaintea analizei finale făcută de un juriu internaţional (care se schimbă la fiecare ediţie), un „longlist” propus de 400 de biblioteci din aproape toată lumea (177 de ţări invitate). Lista lungă a nominalizaţilor acestei noi ediţii a premiului, aici.

Înfiinţat în anul 1994 (şi numit pînă în anul 2015 International IMPAC Dublin Literary Award), premiul este administrat de Biblioteca Publică din Dublin şi susţinut exclusiv de Consiliul Local al oraşului Dublin (Irlanda), valoarea acestuia fiind de 100.000 de euro.

Lista scurtă a nominalizaţilor va fi anunţată în pri

ALTERNATIVE / Filosofia are nevoie de o definiție nouă

Când noul învățat sufit sosi la Bagdad din Nișapurul său natal, din Khorasan, îi mersese deja faima de multă vreme. Povestea spune că i se dusese vestea pentru spiritualitatea lui superioară și felul unic în care aborda ihsan („perfecțiunea”), dar și pentru metodele lui neortodoxe. Unii auziseră zvonuri de necrezut despre el, lucruri scandaloase, dar făcuseră pe neștiutorii când li se ceruse să detalieze. În orice caz, în acea dimineață de februarie, se adunaseră la han ca să-l întâmpine nu doar un mic grup de discipoli aspiranți – cu toții bine îmbrăcați și manierați, afișând smerenia cuvenită, deși poate nițel cam teatrală – , ci târgoveți de toate felurile: negustori și colportori, giuvaiergii și parfumieri de peste drum, ba chiar și profesori și învățăcei de la universitatea vecină. Timpul trecea, iar mulțimea își pierdea răbdarea. Șeicul se cam lăsa așteptat.

Ca de obicei în asemenea împrejurări, în mulțimea adunată erau și milogi, haimanale și tot soiul de oameni fără căpătâi. Dintre aceștia, unul era peste măsură de nesuferit. Zdrențăros din cap până-n picioare, nespus de îngălat și duhnind rău a vin (vreun rătăcit venit din cartierele evreilor sau ale creștinilor, șușoteau unii), vagabondul venea tot mai aproape și mai aproape de discipolii cu înfățișare virtuoasă și măcinați de îngrijorare. Fără grabă, printre sughițuri, omul îi cercetă cu mare atenție, pe rând, ceea ce îi tulbură și mai tare pe băieți: n-ar fi vrut în ruptul capului ca marele învățat să-i găsească în asemenea companie depravată.

Slavă cerului, vagabondul părea pe picior de plecare. Înainte de asta însă li se adresă tinerilor jenați într-o persană atât de sobră și de educată încât mătăniile le înghețară pe loc în mâini: Socot c-am venit degeaba. Ce să vă-nvăț eu pe voi? Mă uit la voi și-mi pare c-ați atins cu toții o puritate cu care eu unul nu mă pot măsura. Purtările-mi sunt dezordonate, învățăturile, nesigure, iar căutările mele, departe de a fi pure, se amestecă mereu cu cele trupești, cu pământescul din mine și cu relațiile mele complicate cu lumea. Eu sunt un ratat, în timp ce voi – ziceți și voi ! – parc-ați umbla deja printre îngeri! Acuma vă rog să mă iertați… Și cu asta se strecură afară din han. Abia atunci, ne mai spune povestea, și-au dat seama oamenii adunați la han că șeicul pe care-l așteptaseră plecase dintre ei.

Povestea învățatului sufit oglindește, în mare parte, starea filosofiei contemporane. Pentru că se operează aici cu o premisă puristă puternică: ideea că filosofia e reductibilă la un exercițiu pur logic, desfășurat strict după regulile argumentației și dezbaterii raționale: tot ce nu poate fi transpus în argument e nerelevant. Filosofii sunt cumva scutiți de legile care guvernează restul omenirii, reușind să funcționeze pe un plan superior, angelic, unde lumescul și profanul din ei nu-i urmează niciodată.

 

Link-uri utile

Ne găsești și aici:

Contact

Adresa: Bd. V. Pârvan 4, Timişoara 300223, Timiş, România
Locație: 
Parter (clădirea rectoratului)
Tel:
 +40(0)256.592.303
E-mail: 
verde@e-uvt.ro

Copyright © 2018 verdeMI – Departamentul de Comunicare, Identitate și Imagine Instituțională