Revista presei
12 noiembrie 2019
Universitatea de Vest Timişoara pregăteşte primul curs post-universitar de specializare în blockchain
- businessmagazin.ro
Blockchain, o tehnologie care utilizează criptarea, are potenţialul de a se consacra în mai multe sectoare de business din România (industrie, energie, mediu, e-governance, security, supply chain etc.), dar şi să atragă interesul tinerelor generaţii, încă de pe băncile facultăţilor.
Universitatea de Vest din Timişoara doreşte o deschidere spre tehnologia de ultimă generaţie, aşa cum este şi în cazul blockchain, susţinând implementarea de ateliere şi module care să promoveze modele de bune practici.
După ce marţi, 5 noiembrie 2019, Universitatea de Vest din Timişoara a găzduit primul workshop de blockchain din vestul ţării, s-a ajuns la concluzia că este necesar un modul de pregătire post-universitară în domeniul tehnologiilor blockchain.
Workshop-ul a reunit specialişti, antreprenori şi cadre din mediul academic, care au pus în discuţie tehnologiile inovatoare într-o societate descentralizată, securitatea cibernetică şi aplicaţiile blockchain în educaţie.
Universitatea de Vest susţine acest demers de cercetare şi practică la Timişoara, devenind un hub inovativ, al cărui potenţial industrial este exploatat din ce în ce mai mult de către giganţii domeniilor IT şi business.
O petiție online cere pensionarea profesorilor la 55-57 de ani pentru că ”75% dintre elevi au probleme de comportament”. Inițiatorii susțin că au ajuns în atenția Ministerului Educație
- hotnews.ro
O petiție privind pensionarea personalului didactic la vârsta de 57 ani pentru bărbați și respectiv 55 de ani pentru femei a strâns 25.000 de semnături, arată datele de pe petitieonline.com. Petiția a fost demarată în vara anului trecut, însă inițiatorii spun că acum, după ce a fost readusă în spațiul public de un articol de site-ul de specialitate Edupedu.ro, a ajuns, ”în sfârșit, în atenția Ministerului Educației”.
”Așteptăm un răspuns favorabil și din partea Parlamentului României”, afirmă inițiatorii, Euro Education Federațion, care se prezintă pe site-ul propriu drept o federație pentru activități și servicii private pentru tineri și pentru educație non-formală în lume.
Autorii petiției susțin, în sprijinul inițiativei lor, că peste trei sferturi dintre elevi ”au probleme de comportament” și că ”principala clasă socială care contribuie la dezvoltarea unei națiuni este subestimată”.
Nouriel Roubini: România e o ţară care poate fi un exemplu de succes în Europa. Nu văd un risc de criză, dar situaţia macroeconomică e debalansată
- news.ro
România e o ţară care poate fi un exemplu de succes în Europa, a declarat luni reputatul economist Nouriel Roubini, în cadrul unei conferinţe organizată de Profit.ro la Bucureşti, adăugând că nu vede un risc de criză, dar situaţia macroeconomică e debalansată.
“Nu văd un risc de criză, dar situaţia macroeconomică e debalansată”, a declarat luni Nouriel Roubini, la conferinţa “Starea economiei mondiale la 11 ani de la criza economică. Suntem pregătiţi pentru o nouă recesiune?”, organizată la Bucureşti de Profit.ro. El precizează că este nevoie de orientarea bugetului către investiţii, precum şi de o reformă a administraţiei publice şi sistemului de fiscalitate.
Roubini afirmă că România trebuie să ia măsuri pentru echilibrarea fiscală, după ce statul român a orientat în ultimii ani cheltuielile către consum şi mai puţin spre investiţii, ceea ce a dus la o creştere a deficitului extern, peste un deficit bugetar.
Acesta consideră că reformele ar putea aduce o creştere de peste 3-4% pe an. Roubini atrage totodată atenţia că deficitul s-ar putea dubla de la 3% din PIB.
“Dacă vrei să creşti salariile minime, trebuie să le menţii cu productivitatea. Altfel, creşterile de salarii la stat se duc în creşterea importurilor. Un deficit comercial şi public înseamnă o creştere a datoriei publice pe termen luni”, spune Roubini.
Cu toate acestea, economistul subliniază că nu vede riscul unei crize în România.
“România e o ţară care poate fi un exemplu de succes în Europa”, a afirmat economistul.
Roubini este un reputat profesor de economie la Universitatea New York care a anticipat criza economică globală din 2008. În septembrie 2006, Nouriel Roubini anunţa în faţa unei audienţe de economişti, la Fondul Monetar Internaţional (FMI), că se va produce o criză în lunile şi anii următori.
ANTREPRENORIAT - Un startup european de trotinete electrice a obținut investiții de 85 milioane dolari
- startupcafe.ro
Startup-ul Voi Technology, care operează un serviciu închiriere de trotinete electrice în 38 de orașe din 10 țări europene, a obținut investiții în valoarea de 85 de milioane de dolari și spune că va folosi banii pentru îmbunătăţirea rezistenţei trotinetelor.
La runda de finanțare (serie B) au participat un amestec de investitori existenți și noi, scrie TechCruch. Printre aceștia se numără Balderton Capital, Creandum, Proiectul A, JME Ventures, Raine Ventures, Kreos Capital, Inbox Capital, Rider Global și Black Ice Capital.
Noua rundă de finanțare aduce totalul investițiilor obținute de Voi la 136 de milioane de dolari.
Lansat în 2018, startup-ul este cunoscut pentru serviciile sale de închirierile de trotinete electronice, dar în prezent se prezintă ca un startup de micro-mobilitate, oferind o serie de servicii diferite de transport: diverse modele de trotinete și biciclete electrice.
Reprezentanții Voi spun că startup-ul are 4 milioane de utilizatori înregistrați, care până în prezent au realizat 14 milioane de călătorii.
Cinefilii sunt invitați la avanpremiera filmului „Cardinalul”, la UVT
- tion.ro
Vineri, 15 noiembrie, de la ora 19.00, cinefilii sunt invitați la proiecția filmului „Cardinalul” semnat de Nicolae Mărgineanu, după un scenariu de Bogdan Adrian Toma, în Aula Magna a Universității de Vest din Timișoara. La finalul proiecției va avea loc o sesiune de întrebări și răspunsuri cu regizorul Nicolae Mărgineanu și actorul Radu Botar. Invitații vor fi prezentați de conf. Florin Lobonț, decanul Facultății de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării, și de Ramona Băluțescu, jurnalist. Intrarea la eveniment este liberă.
Filmul „Cardinalul” spune o parte din viața episcopului greco-catolic Iuliu Hossu, câteva scene de la Marea Unire și perioada încercării de convertire forțată în penitenciarul Sighet. În 1948, regimul sovietic interzice existența altei biserici în afara celei ortodoxe, iar conducătorii Bisericii Greco-Catolice sunt arestați și închiși în penitenciarul de la Sighet. În fața torționarilor se ridică episcopul Iuliu Hossu, care, prin curaj și verticalitate, devine o călăuză pentru ceilalți preoți.
Sergiu Manea, BCR: Cerințele de capital și reglementările de risc pun în inferioritate băncile europene
- profit.ro
Reglementările la nivelul UE fac băncile europene mai puțin competitive la nivel mondial, spune Sergiu Manea, CEO la BCR. Nu au nici pe departe dimensiunea și forța pentru a se bate cu marile conglomerate americane și asiatice. „Astăzi băncile sunt ocupate în Europa să se conformeze reglementărilor, să fie defensive și mai mici.”
Bancherii înțeleg că riscurile induse dinspre sistemul financiar către economia reală acum 10 ani au atras valul de reglementare post-criză, dar nu sunt atenți ca alcăturile cadrului de reglementare să nu le afecteze competitivitatea. Nimeni nu ar trebui să se îndoiască de ce au fost introduse mai multe reglementări în domeniul bancar la un anumit moment din partea legislatorilor și reglementatorilor, spune Sergiu Manea, CEO al BCR, invitat la o discuție cu profesorul american Nouriel Roubini în cadrul conferinței Profit.ro “Starea economiei mondiale la 11 ani de la criza economică. Suntem pregătiți pentru o nouă recesiune?” Manea afirmă însă că este critic să fie un proces de consultări în crearea cadrului de reglementare, iar băncile comerciale să fie parte în alcătuirea construcției și nu doar instituțiile care se conformează și care să dea vina pe cei care au impus reglementările în cazul în care ceva va ieși greșit. Autorităților au avut bune-intenții legate de un sistem bancar mai sigur și o protecție mai eficientă a consumatorilor, însă au fost și secvențe confuze, mai spune bancherul.