Revista presei

24 octombrie 2019

Mircea Miclea, despre impactul reducerii numărului de ore pentru elevi: Implementarea after school-ului, păstrarea în curriculum doar a temelor de examen, normele profesorilor rămân la fel

Reducerea cu 5 a numărului de ore pe săptămână pentru gimnaziu și liceu trebuie să “curețe” curriculumul de temele inutile: în programa școlară obligatorie să rămână numai temele din programa de examen, care oricum formează și acum “curriculumul din capul elevului”. Deci eliberarea timpului de predare de temele care nu sunt evaluate prin examen, precum și implementarea obligatorie programului after school – sunt principalele efecte ale reducerii numărului de ore în gimnaziu și liceu, se arată într-o analiză realizată pentru Edupedu.ro de către profesorul Mircea Miclea.

  • Cercetător şi fost ministru al Educației, Mircea Miclea este cel care a introdus în legea educației din 2011 chiar limita de ore reintrodusă astăzi de parlamentarul PSD Liviu Pop, după ce fostul ministru social-democrat Ecaterina Andronescu o eliminase în 2012 din lege.

“Este trist că s-a reluat un paragraf de lege pe care tot PSD l-a desființat, la 7 ani de la eliminarea lui, când era de fapt evident că el era corect. Experiențele pe care le-am studiat atunci, cea finlandeză și cea coreeană, erau temeiuri foarte clare pentru așa ceva. Din păcate, s-a cedat la cererea sindicatelor și s-a revenit la numărul excesiv de ore”, a declarat Miclea pentru Edupedu.ro. Acesta a precizat că nu vede “niciun fel de impact pe reducerea numărului de norme, deoarece sunt aceste programe after school care pot să apară în sfârșit”.

Sindicaliştii din Educaţie trag un semnal de alarmă: Circa 20.000 de dascăli riscă să îşi piardă locul la catedră

Uniunea Sindicatelor Libere din Învăţământul preuniversitar (USLIP) trage un semnal de alarmă privind riscul pierderii locului de muncă în rândul a 15.000-20.000 de profesori,  după ce luni, 21 octombrie, Senatul României a aprobat cu unanimitate de voturi modificarea articolului din Legea Educaţiei Naţionale, care prevede numărul de ore predate în învăţământul preuniversitar.

Senatul Romȃniei a aprobat cu unanimitate de voturi modificarea art. 66 din Legea Educaţiei Naţionale. Astfel, vor fi prevăzute în medie 20 de ore în învăţămȃntul primar, 25 de ore în învăţămȃntul gimnazial şi 30 de ore pe săptămȃnă la învăţămȃntul liceal.  Au fost tăiate cinci ore din planurile cadru la învăţămȃntul gimnazial şi liceal, arată sindicaliştii. „Trebuie precizat că acest proiect a fost retrimis spre reanalizare de către Administraţia Prezidenţială pe 3 ianuarie 2018, pentru mai multe motive, printre care şi cel legat de faptul că …,,modificarea normelor didactice aferente încadrărilor personalului didactic din învăţămȃntul preuniversitar necesită o evaluare prealabilă a impactului asupra resursei umane din educaţie. În urma evaluărilor pe care le-am făcut, dacă această modificare va fi transpusă în Legea Educaţiei Naţionale, vom vorbi de reduceri de aproximativ 15.000 – 20.000 norme. Nu putem evalua beneficiul elevilor, în lipsa unui studiu de impact, dar avem certitudinea unor disponibilizări masive în învăţămȃntul preuniversitar din Romȃnia”, a transmis USLIP, printr-un comunicat de presă remis Adevărul. 

Proiectul prin care au fost transformate cinci centrale termice abandonate din Timișoara a ajuns în finala Galei Tineretului

Proiectul Youth Centers UP a ajuns în finala Galei Tineretului din România. Prin „Youth Centres UP”, în această vară, 125 de voluntari, veniți din țări de pe patru continente, au transformat cinci puncte termice abandonate în centre de tineret de cartier, în Timișoara. Puteți vota acest proiect.

 

Proiectul a ajuns în finala Galei Tineretului din România, organizată de Ministerul Tineretului și are nevoie de susținerea tuturor pentru a deveni model de bună practică și pentru a fi multiplicat la nivel național. Puteți vota proiectul „Youth Centres UP” pe pagina Galei dedicată proiectului.

«Youth Centres UP», în această vară, 125 de voluntari veniți din țări de pe 4 continente, au transformat cinci puncte termice abandonate în centre de tineret de cartier. În cadrul acestor centre se desfășoară deja diferite activități, unele dintre ele făcând parte din programul Timișoara – Capitală Europeană a Culturii”, transmite Mihai Vîlcea, președinte al Fundației Județene pentru Tineret Timiș – FITT.

INVITAȚIE: Premiera primului music-hall cu subiect istoric românesc ,,Voievodinele - Fiicele lui Dracula”, produs prin contribuția Facultății de Muzică și Teatru din UVT

Dragi iubitori ai muzicii, teatrului și dansului, Vă invităm să fiți alături de noi la punerea în scenă a primului music-hall cu subiect istoric românesc ,,Voievodinele – Fiicele lui Dracula”. Participarea la eveniment se face pe bază de invitaţie. Invitaţiile in format fizic pot fi luate de la Decanatul Facultăţii de Muzică și Teatru Timișoara, Piaţa Libertăţii, Nr. 1. La eveniment se va organiza o strângere de fonduri, sub formă de donaţii, pentru susţinerea educaţiei tinerilor cursanţi ai Academiei de Excelenţă Opera. Dacă lumea întreagă e o scenă, clubul nostru vă invită să pășiți cu noi pe scena Academiei de Excelență Rotary Opera, pe șcena primei Academii de music-hall din România. Povestea noastră se construiește acum și aici! Va invităm să participați și dumneavoastră la această aventură artistică.

Cea mai mare pictură murală din ţară a fost creată la Timișoara

Cea mai mare pictură murală din România a fost creată la Timișoara, în cadrul proiectului Memoriile Cetății – al Asociației Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii.

Timp de o săptămână, patru artiști români au pictat pe un perete de peste 500 mp, fațada unei clădiri industriale de pe malul Begăi, un siloz aparținând CEREALCOM.

Pictura înglobează trei portrete, patru stiluri diferite și simbolizează diversitatea, dar și libertatea de exprimare de care avem parte astăzi. Primul portret reprezintă trecutul, al doilea – prezentul – un personaj feminin care ține un moment de reculegere pentru ceea ce s-a întâmplat la Timișoara acum 30 de ani, iar în dreapta e viitorul. Soarele de deasupra lucrării reprezintă speranța.

Cei patru artiști au folosit două nacelle de mari dimensiuni pentru a putea ajunge până la înălțimea de 28 metri. Parteneriatul proiectului Memoriile Cetății cu FISART a făcut posibilă contribuția celor 4 artiști.

Revoluția Română ajunge la Washington: Program cultural și educațional inedit dedicat aniversării a 30 de ani

Capitala Statelor Unite, Washington DC, este gazdă, pentru următoarele trei luni, a unui program cultural și educațional inedit dedicat aniversării a 30 de ani de la Revoluția Română.

Acesta este organizat prin colaborarea dintre Guvernul român, prin intermediul Secretariatului de Stat pentru Recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instalat în România în perioada 1945-1989, Universitatea George Washington, Universitatea de Vest din Timișoara și Federaţia Loja de Onoare a Revoluţionarilor din Decembrie 1989 – LORD ’89.

“Programul acestui eveniment de aniversare a Revoluției Române, începută la  Timișoara, prin care românii și-au recâștigat libertatea acum 30 de ani, este dedicat amintirii și evocării momentelor revoluționare, dar este orientat și spre viitor, în direcția prospectării unui dialog universitar dintre UVT și George Washington University, prin care să definim un potențial schimb academic româno-american”, a arătat rectorului Universității de Vest din Timișoara, Marilen Pirtea.

Săptămâna Verde, ediția de toamnă, la UVT

Universitatea de Vest Timișoara – propune o săptămână verde universitară, de obicei primăvara, în fiecare an, dar fiindcă această toamnă este atât de generoasă, UVT organizează, în perioada 21-27 octombrie, o nouă Săptămână verde.

Astfel vor avea loc mai multe evenimente în jurul celor 3 teme ce contribuie la consolidarea culturii sustenabilității în Universitatea de Vest din Timișoara:
I. Mobilitatea urbană și valorile personale
II. Green jobs în / prin UVT (în colaborare cu CCPOC)
III. Politicile UVT-ului privind dezvoltarea sustenabilă a universităţii
Programul poate fi consultat online aici: www.verde.uvt.ro.

GALA PREMIILOR UVT: vă invităm să vizitați noul site galapremiilor.uvt.ro, cu istoricul edițiilor și cu supergalerii de fotografii

La cinci ani de la prima ediție, Departamentul de Comunicare, Imagine și Marketing Instituțional a adunat toate momentele speciale într-un site dedicat în întregime acestui eveniment devenit tradiție, unde puteți regăsi informații privind premiile și fotografii cu laureații: www.galapremiilor.uvt.ro

Link-uri utile

Ne găsești și aici:

Contact

Adresa: Bd. V. Pârvan 4, Timişoara 300223, Timiş, România
Locație: 
Parter (clădirea rectoratului)
Tel:
 +40(0)256.592.303
E-mail: 
verde@e-uvt.ro

Copyright © 2018 verdeMI – Departamentul de Comunicare, Identitate și Imagine Instituțională