Revista presei

3 octombrie 2019

Recunoaștere europeană a internaționalizării Universităţii de Vest din Timişoara

Universitatea de Vest din Timişoara a participat la Helsinki, la conferința European Association of International Education, cel mai mare eveniment european în domeniul internaționalizării învățământului superior.

Conferința European Association of International Education (EAIE), care a avut loc în perioada 24-27 septembrie, a celebrat excelența în domeniul internaționalizării, recompensând efortul, implicarea și inițiativele universităților în acest domeniu.

La ediția din acest an, Universitatea de Vest din Timișoara a fost recunoscută ca un model de bune practici în internaționalizare, implementarea cu succes a strategiilor de internaționalizare și promovarea valorilor EAIE.

Program revoluţionar în şcoli: opţionale de autodeterminare, vorbire în public şi dezvoltare emoţională

Peste 600 de elevi din şapte judeţe ale ţării vor urma semestrul acesta programele-pilot dezvoltate de către Aspire Teachers (modul pedagogic pentru dezvoltarea cadrelor didactice). Programele vor fi predate la clasă de către 23 de cadre didactice, jumătate fiind din mediul rural. Cele două opţionale sunt bazate pe învăţare experienţială şi au fost concepute de profesori şi specialişti în educaţie din România şi SUA pe tot parcursul anului.
Programele adresate elevilor cuprind câte 13-15 lecţii şi reprezintă o premieră pentru curricula din ţară: ambele au fost proiectate în urma unui atelier care a reunit profesori şi specialişti în educaţie din România şi Statele Unite şi vor fi evaluate cu ajutorul testelor validate de psihologi. Cele două opţionale sunt bazate pe metoda învăţării experienţiale, care pune elevul în centrul procesului educaţional.

Ce facultăți aleg sa studieze tinerii din România versus nevoile pieței muncii

Facultatile din Romania cu cei mai multi studenti raman aceleasi de la an la an, intre preferatele tinerilor numarandu-se cele de afaceri, drept, inginerie si constructii. Constanta nu este neaparat un lucru rau, insa problema vine din zona pietei muncii, angajatorii plangandu-se ca nu acopera o multime de locuri de munca, in lipsa candidatilor.

Numarul tinerilor care aleg sa urmeze cursurile unei facultati din Romania s-a redus dramatic, cu aproximativ 500.000 de studenti, in doar zece ani. Diferente s-au mai temperat in ultimii ani, astfel ca in intervalul 2014-2019 se observa o scadere de doar aproximativ 8.500 de studenti inscrisi in invatamantul universitar, potrivit datelor disponibile ale Institutului National de Statistica, analizate de Wall-Street.ro.

 

PIAȚA MUNCII: BestJobs - Peste 5.000 de pozitii care nu necesita experienta au fost deschise de la inceputul anului

Speranta de angajare a tinerilor a crescut in primele noua luni ale anului cu 15% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Candidatii aflati la inceput de drum in cariera au putut aplica la peste 5.000 de joburi tip entry level (0-2 ani experienta), se arata in datele platformei de recrutare BestJobs.

Mare parte dintre aceste posturi sunt disponibile in Bucuresti, Timisoara, Cluj, Iasi, Timisoara, Constanta si Brasov.

Cele mai multe oferte de joburi entry level au fost in domenii precum BPO (Business Process Outsourcing) – 13%, IT – 9,6%, vanzari – 8%, financiar si contabilitate – 6%, administrativ si logistica – 4,71% sau resurse umane – 3,5%.

 

Elevi de liceu, terorizaţi de elevi de gimnaziu la Baia Mare

Elevii unei școli gimnaziale din Baia Mare îi terorizează pe cei ai unui liceu. Școala lor este în renovare și au fost trimiși să învețe în clădirea liceului. Toți cei de acolo se plâng de ei. Elevii mai mari spun că sunt agresați și bătuți, iar profesorii susțin că scandalurile se țin lanț.

Profesori din trei ţări caută soluţii pentru sistemul de educaţie

Profesori universitari din Italia, Germania şi ţara noastră vor propune soluţii pentru îmbunătăţirea sistemului de educaţie, într-o conferinţă care va avea loc, simultan, la Sibiu şi Târgu Mureş. Potrivit unui comunicat de presă al Universităţii “Lucian Blaga”: “În perioada 4-6 octombrie 2019, Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic al Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane din cadrul Universităţii «Lucian Blaga» din Sibiu în parteneriat cu Colegiul Naţional Pedagogic «Mihai Eminescu» din Târgu Mureş organizează Conferinţa Internaţională de Educaţie Nonformală aflată la a cincea ediţie. (…) Obiectivul principal al conferinţei este schimbul de bune practici în educaţia nonformală şi dezvoltarea competenţelor agenţilor educaţionali participanţi de a proiecta şi desfăşura activităţi educative cu impact pozitiv la nivelul elevilor şi studenţilor”. Profesorul Daniel Mara de la ULB Sibiu susţine: “Este necesar ca specialiştii implicaţi în procesul de elaborare a politicilor legate de educaţie să aibă continuu în atenţie faptul că educaţia nonformală reprezintă o parte esenţială a procesului de învăţare şi să considere educaţia nonformală ca element integrant al procesului de învăţare pe tot parcursul vieţii”. Vor avea loc 14 workshopuri care vor oferi celor 120 de participanţi oportunitatea de a participa activ la programele propuse, de a dezbate probleme actuale din educaţie şi mai ales de a propune soluţii şi modalităţi de abordare constructivă a actului educaţional.

 

EVENIMENT / Impuls Fabric încheie săptămâna cu gipsy jazz și muzică lăutărească!

Manushan și Taraf de Caliu vor încheia două zile pline de spectacole, ateliere de acrobație și dans, la Impuls Fabric!

Manushan vine pentru prima dată în fața publicului din România, sâmbătă, 5 octombrie, de la 19.00. Din Parcul Regina Maria se vor auzi ritmuri de jazz manouche, flamenco și nuanțe din muzica poeziei persane care cu siguranță vor cuceri spectatorii. Formația franco-iraniană a fost înființară la Teheran, în 2006, de Babak Amirmobasher și Aida Nosrat, iar în 2010 a fost lansat primul album “Beyond The Vision”. După lansarea primului material, trupa Manushan, care cântă despre dragoste și călătorii, a devenit foarte cunoscută în Franța și Europa.

Duminică, 6 octombrie, ziua care marchează ultima zi a evenimentului Impuls Fabric, pe scenă, de la ora 19.00, vor urca faimoșii lăutari din Clejani, Taraf de Caliu.

Microsoft a lansat tableta cu două ecrane care se deschide ca o carte: Surface Neo rulează Windows 10X

Microsoft a avut un eveniment important Surface azi, desfăşurat la New York şi menit să ne aducă în prim plan noutăţi cu două ecrane. Pe de o parte avem Surface Duo, care e succesorul spiritual al lui Surface Phone şi apoi îl avem pe Surface Neo, care e succesorul lui Courier. E practic o tabletă mare cu două ecrane şi Windows 10X la bord.

Dacă terminale ca Surface Duo am mai văzut, Surface Neo e un dispozitiv complet nou. Vine cu două ecrane de 9 inch la bord, între care se află o balama ce permite rotire la 360 de grade. Este tip “full friction” şi cumva ingineria acestui dispozitiv permite ca atunci când e deschis să aibă doar 5.6 mm în talie. Ecranele oferite aici sunt LCD-uri şi ne-a fost prezentat terminalul în diferite ipostaze şi formaturi, inclusiv tent, laptop sau mega tableta. A se remarca şi spaţiul balamalei, mare şi gol între ecrane, nu unificat că la pliabilele zilei de azi. 

Link-uri utile

Ne găsești și aici:

Contact

Adresa: Bd. V. Pârvan 4, Timişoara 300223, Timiş, România
Locație: 
Parter (clădirea rectoratului)
Tel:
 +40(0)256.592.303
E-mail: 
verde@e-uvt.ro

Copyright © 2018 verdeMI – Departamentul de Comunicare, Identitate și Imagine Instituțională