Revista presei
03 iunie 2019
Doi laureați ai premiilor Nobel, împreună la Timișoara! Oamenii de știință au devenit Doctor Honoris Causa ai UVT
- expressdebanat.ro
Dacă Bucureștiul este în alertă maximă vineri, cu prilejul vizitei Papei, și în capitala Banatului au ajuns personalități, însă din domeniul științei. În ultima zi de mai, fizicienii Stefan Hell și Gerard Mourou au primit titlul de Doctor Honoris Causa Scientiarium, în cadrul unei ceremonii organizate la Universitatea de Vest din Timișoara.
Cei doi sunt personalități științifice la nivel mondial, laureați ai Premiului Nobel. Stefan Hell este un nume legat și de Timișoara. Născut în 1962 în comunitatea germană din județul Arad, la Sântana, omul de știință a făcut liceul și în Timișoara, la C. D. Loga, unul dintre cele mai tari licee cu profil real al vremii. Plecat în Germania cu familia încă din vremea regimului comunist, Stefan Hell a primit în 2014 premiul Nobel pentru Chimie, împreună cu Eric Betzig și William E. Moerner, „pentru dezvoltarea microscopiei fluorescente cu super-rezoluție”. Hell și-a păstrat și cetățenia română și este chimist, fizician și profesor universitar.
Începe Bacalaureatul! Peste 4.000 de elevi din Timiș, în examen
- tion.ro
Papa Francisc, mesaj în avion: Ştiu situaţia ţării voastre, după căderea comunismului, apoi atâtea companii străine care se închid
- digi24.ro
După decolarea de la Bucureşti, în avion, Papa Francisc le-a vorbit jurnaliştilor. Le-a întărit învăţămintele pe care le-a semănat în cele trei zile de călătorie apostolică. Le-a vorbit despre familie, despre greutăţi dar şi despre finanţele mondiale şi consumerism.
Papa Francisc: „Toate acestea mă duc cu gândul la dragostea faţă de familie, pentru că depărtarea nu este un lucru frumos. Există nostalgia regăsirilor. Aşa cum am mai spus, am primit o petiţie de la o femeie care munceşte în străinătate pentru a-şi ajuta familia. Acest lucru este mereu dureros. Dar de ce a plecat? Nu pentru turism, ci de nevoie. De multe ori, nu este din vina ţărilor, ci este rezultatul unei politici mondiale.
Cel mai tânăr europarlamentar din istorie: o studentă daneză de 21 de ani
- adevarul.ro
La 21 de ani, 3 luni și 3 zile, Kira Peter-Hansen a devenit cel mai tânăr europarlamentar din istorie, scrie Euronews. Kira, studentă la științe economice la Universitatea din Copenhaga, a fost aleasă pe listele Partidului Socialist danez.
Precedentul record data din 1999 și era deținut de Ilka Schröder, care era mai mare la momentul alegerii în PE cu doar o lună.
Deși a fost aleasă pe listele socialiștilor, Kira Peter-Hansen va face parte din Grupul Verzilor în Parlamentul European.
Lucian Boia a povestit, la Bookfest, cum a trecut prin comunism
- adevarul.ro
Volumul “Cum am trecut prin comunism. Al doilea sfert de veac”| de Lucian Boia a fost lansat la Salonul Internaţional de Carte Bookfest, sâmbătă,în standul Editurii Humanitas.
„La vremea lui, comunismul părea veşnic. Nu se întrevedeau soluţii de ieşire. Pe cât am putut, mi-am amenajat mici spaţii de libertate, inevitabil însă limitate şi aflate sub supraveghere.
Salariul mediu al timişenilor creşte brusc şi depăşeşte 3.000 de lei
- debanat.ro
După ce luni de zile salariul mediu net calculat de Direcţia de Statistică Timiş a scăzut permanent, iată că acesta a crescut brusc! Dacă nu aţi ştiut, conform datelor oficiale, în Timiş câştigaţi în medie 3.035 lei în mână.
Din luna martie angajaţii timişeni au devenit mai bogaţi. Asta cel puţin teoretic, dacă ne referim la salariul mediu net, un indicator statistic stabilit după metode ştiinţifice. Astfel, datele Direcţiei Regionale de Statistică Timiş arată că în luna martie salariul mediu net a ajuns la 3.035 de lei pe angajat. Cel mai bine s-a câştigat în industrie şi construcţii, cu 3.094, urmat de servicii cu 3.004. În domeniul agricol şi silvicultură s-a câştigat cel mai prost, cu un venit mediu de 2.584 lei. Este pentru prima dată din octombrie 2018 când se înregistrează o creştere lunară a acestui indicator statitsic. În noiembrie 2018 acesta era de 3.181 de lei, moment după care a scăzut permanent
Viața strămoșilor dintr-un colț de Banat, imortalizată în muzee și colecții de neprețuit. Unde le puteți vizita
- pressalert.ro
În Valea Almăjului există mai multe muzee şi colecţii private, constituite din dorinţa de a conserva şi promova patrimoniul rural local, pe cale de dispariţie, într-o vatră de locuire în care satele crăşene au vechi tradiţii, cu rădăcini care se regăsesc în Evul Mediu.
Colecţiile cuprind diverse obiecte, de la artefacte arheologice, monede, arme, steaguri locale, tablouri vechi şi fotografii de epocă, scrisori, jurnale şi medalii, până la diverse obiecte casnice, piese de port popular sau mobilier folosit în zonă iar localnicii îi îmbie pe turişti cu miere, brânză, fructe, răchie şi alte bunătăţi de pe meleagurile lor.