Revista presei

8 aprilie 2019

TM NEWS / Universitatea de Vest pregătește a doua ediție a UVT Liberty Marathon

Universitatea de Vest din Timișoara îi invită pe iubitorii de mișcare, sport și petrecere a timpului în aer liber la a doua ediție a UVT Liberty Marathon, care se va desfășura în 2 iunie cu aportul a peste 200 de voluntari. Peste 1500 de alergători din 15 țări sunt așteptați să ia parte la maratonul timișorean. Astfel, organizatorii își continuă misiunea de a susține și promova ideile libere, educația prin sport și un stil de viață sănătos și, nu în ultimul rând, cultivarea unui spirit independent, care aspiră necontenit la împlinire.

Cea de-a doua ediție a evenimentului sportiv se va desfășura sub sloganul Dare to run și se adresează atât alergătorilor experimentați, cât și tinerilor și copiilor aflați la prima experiență de alergare în cadrul unei curse organizate. Flexibilitatea și adaptabilitatea au fost luate în calcul de organizatori, astfel încât să existe curse atât pentru cei care aleargă din plăcere sau doresc să își petreacă sănătos câteva zeci de minute alături de familie, cât și pentru împătimiții de alergat. Traseele propuse variază, de la 2 la 42 de km, oferind câte o cursă pentru fiecare tip de alergător. Mai multe informații privind cele patru categorii de curse – copii, cros, semimaraton și marathon precum și înscrieri pentru participarea la eveniment se realizează online, pe website-ul https://libertymarathon.uvt.ro/.

CONFERINȚELE UVT / Horia-Roman Patapievici conferenţiază astăzi la UVT despre „Geniul Europei”

Horia-Roman Patapievici fost preşedinte al Institutului Cultural Român, actual preşedinte al Artmark, va susține la Universitatea de Vest din Timișoara prelegerea Geniul Europei.

Preşegerea, organizată în cadrul seriei „Conferințele UVT”, va avea loc azi, 8 aprilie, de la ora 18, în Aula Magna a Universităţii de Vest din Timişoara. Moderator va fi profesorul universitar şi scriitorul Mircea Mihăieş. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile, anunţă oficialii Universităţii de Vest din Timişoara.

Prezența lui Horia-Roman Patapievici în spațiul public românesc de după 1989 a stârnit uimire, curiozitate, admirație – și numeroase polemici. „În timp ce pentru unii scrierile acestuia au cel mai adesea aerul unor sentințe, pentru alții scrierile lui au fost și rămân repere ale gândirii democratice romanești, analize percutante și riguroase ale patologiilor comuniste și post-comuniste”, spun organizatorii conferinţei.

EDUCAȚIE / Old school, new school. Table vs tablete în școlile din România

În timp ce în ţări precum Finlanda şi Marea Britanie, tehnologia a fost introdusă în şcoli, de mai bine de două decenii, în România zilelor noastre încă se face informatică în săli fără calculatoare. Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, visează să schimbe acest lucru şi să cumpere table inteligente pentru toate sălile de clasă şi tablete pentru fiecare elev. O idee bună, spun experţii în educaţie, dar, înainte de toate, ar trebui că profesorii să fie învăţaţi cum să folosească tehnologia la ore. În ţara în care încă există toalete în curtea şcolii, sunt mii de profesori care nu şi-au permis niciodată un telefon inteligent sau un laptop.

Ministrul educației anunța în urmă cu câteva săptămâni că va dota cu table și tablete toate școlile din țară. Proiectul național „România Digitală” are alocată suma de două miliarde de lei și ar urmă să fie cumpărate două milioane de tablete pentru toți elevii de gimnaziu și licee.

Ecaterina Andronescu: „Avem acum în derulare un proiect de 46 de milioane de euro, un proiect din fonduri structurale, proiect în cadrul căruia pregătim 55 de mii de profesori. Ei vor fi formatorii celorlalți, nu e așa mare filosofie să înveți să lucrezi cu o tablă inteligentă”.

Ioana Chelaru, învățătoarea de la începutul reportajului nostru, admite că e nevoie de table inteligente și tablete, dar în egală măsură spune că e nevoie și de instruirea celor care vor lucra cu acestea.

„S-a mai propus și acum 5 sau 6 ani, s-a anunțat această măsură, din păcate nu s-a aplicat. M-am speriat atunci că nu o să pot să lucrez. Am tot așteptat toată vara să ne cheme la instruire, între timp ne-am instruit noi cum am putut”, mărturisește învățătoarea.

TM NEWS / Războiul părinților pentru clasa zero a copiilor. La ce trucuri au apelat și ce măsuri extreme au luat autoritățile

Goana părinților micuților care vor merge în clasa pregătitoare din toamnă spre școlile de prestigiu din Timișoara a dat peste cap activitatea unor unități de învățământ. Unii elevi vor învăța la demisol, iar alții în containere din cauza lipsei de spațiu. 5.537 de copii din întreg județul Timiș au fost înscriși în clasa pregătitoare, în luna martie. În total, Inspectoratul Școlar Timiș a informat că a pus la dispoziție 6.150 de astfel de locuri în unitățile de învățământ, majoritatea urmând să fie ocupate în perioada următoare, în cadrul altei etape de înscrieri. Însă, la fel ca în anii precedenți, părinții au profitat de șmecheria vizei de flotant, astfel că și-au înscris micuții la școlile preferate, iar alte untități nu au putut să formeze clasele la care s-au așteptat.

Prin urmare, potrivit legii, toți copiii care au domiciliul în zona de circumscripție a unității de învățământ trebuie să fie admiși în clasa pregătitoare. Astfel, activitatea unor școli considerate de elită din Timișoara, o parte chiar de cartier, va fi dată peste cap din cauza numărului prea mare de copii înscriși în clasa pregătitoare. Iar principalul motiv este lipsa de spațiu.

Printre unitățile de învățământ „vânate” în fiecare an de părinții micuților de clasa pregătitoare se numără Colegiul Național Bănățean. În acest an, numărul cererilor a fost mai mare decât cel preconizat, însă conducerea școlii și Inspectoratul Școlar Timiș au găsit o soluție astfel încât clasele să nu fie suplimentate. Astfel, a fost majorat numărul de locuri din clase.

​EXCLUSIV Kip Thorne, câștigător al Nobelului pentru fizică în 2017

Kip Thorne, unul dintre cei mai cunoscuți oameni de știință, a vorbit într-un interviu pentru HotNews.ro despre cât de viabile sunt planurile oamenilor de a coloniza planeta Marte și despre posibilitatea de a trimite mici sonde cosmice către găuri negre și mai ales spre cel mai apropiat sistem solar. Thorne l-a avut printre prieteni pe regretatul Stephen Hawking și este celebru pentru contribuția științifică la filmul Interstellar din 2014.
 
Celebrul fizician a vorbit la București despre iluzoriile ”găuri de vierme” ce pot deveni ”mașini ale timpului”, a explicat de ce este ateu și a estimat ce descoperiri astronomice ar putea marca următoarele decenii. Mai jos puteți citi despre ce se întâmplă când două găuri negre se ciocnesc și cataclismul deformează spațiul și timpul, la fel cum o piatră ”agită” suprafața lacului în care o arunci.

EDITORIAL / Culori neobișnuite ale școlii românești

Emisiune la Digi24 despre trei profesori excepționali din România. Învingîndu-și prejudecățile proprii (cele care nasc distanță între generații), ei reușesc să-i țină pe elevi mai aproape de școală decît se întîmplă de obicei. Prima dintre cei trei, Carmen Ion, profesoară de limba și literatura română la Colegiul Național Pedagogic „Spiru Haret“ din Focșani, a găsit, de cîțiva ani buni, calea de mijloc între carte și digitalizare. Între citit și tentația gadget-urilor. Pornind de la operele literare incluse în bibliografia școlară, profesoara Carmen Ion îi îndeamnă pe tineri să construiască mici filme după un algoritm simplu, la îndemînă pentru orice amator. De ce ai nevoie pentru un film? Mai întîi de un scenariu care să cuprindă momentele epice esențiale. Apoi, ai nevoie de personaje. Al căror portret se alcătuiește în lungi ore de dezbateri despre emoții și fapte, motive și consecințe. Și, nu în ultimul rînd, ai nevoie și de un aparat de filmat: telefonul mobil. Experimentul doamnei profesoare a reușit din plin: s-a născut un festival național de book-trailer, la care participă peste o mie de elevi din țară și din Republica Moldova.

Al doilea profesor, Bogdan Enescu, de la Liceul „B.P. Hasdeu“ din Buzău, predă matematica și, împreună cu elevii săi, folosește din plin binefacerile Internetului: aplicații sofisticate, conexiuni creative, instrumente și informații care ajută la desțelenit știința, toate descărcate din „măruntaiele“ telefonului mobil, scos astfel, ca să zicem așa, din „ilegalitate“…

În sfîrșit, profesorul de fizică Ion Băraru, de la Colegiul „Mircea cel Bătrîn“ din Constanța, care a reușit, în peste douăzeci de ani, să trimită mai mult de 700 de copii la concursuri internaționale. Cum? Transformînd fizica, dintr-o sumă de legi scrise pe foi de hîrtie, în experimente sau obiecte utile, stranii, atractive. Elevii par a descoperi, din nou, ceea ce omenirea știe și folosește de sute de ani.

CĂRȚI / Inamici publici

„Inamici publici” conţine 28 de scrisori rezultate în urma unei inedite corespondenţe care a durat din ianuarie pînă în iulie 2008. Pactul comercial care stă la baza epistolarului e cât se poate de transparent şi s-au vehiculat, cum era de aşteptat, tot felul de cifre privind tirajul cărţii şi onorariile autorilor (Flammarion e editura la care publică Houellebecq, iar Grasset – editura care l-a publicat pe BHL)…

Cât despre faimosul „pact autobiografic”, cei doi scriitori îşi propun, desigur, să joace „cartea mărturisirii”/„la carte de l’aveu”, şi drept urmare evocă secvenţe din copilărie, imaginea maternă (mama lui Houellebecq, Lucie Ceccaldi – care a decedat în 2010 de un cancer, la 83 de ani, şi cu care Michel nu a avut o relaţie bună –, a publicat, la rândul ei, tot în 2008, o carte autobiografică, din care fiul nu iese deloc bine), paternă ş.a.m.d., Houellebecq pretextând că vrea să restabilească „adevărul”, în timp ce BHL crede mai degrabă în teoria calomniei, care, odată lansată, nu mai poate fi oprită – ea lasă urme, chiar dacă, la un moment dat, i se pune capăt. Spre deosebire de BHL, Houellebecq nu se sfieşte să dea nume de jurnalişti care l-au denigrat în articole şi biografii improvizate. Ambii epistolieri servesc cititorilor exact ceea ce aşteaptă de la ei, le oferă adică imaginea lor-clişeu: Houellebecq e deprimat şi pesimist, antiumanist (preferă „punctul de vedere al bacteriei”) şi împotriva oricărui fel de angajare, socială, politică etc., în vreme ce BHL e personajul mediatic, „filozof de paradă”, „filozof fără gîndire, dar cu relaţii”, de un convenţional discurs umanitarist-angajat, atingând în treacăt chestiunea evreităţii lui etc. „Totul, aşa cum se spune, ne desparte – cu excepţia unui singur punct, fundamental: suntem, şi unul, şi altul, doi indivizi destul de demni de dispreţ”, declară Michel Houellebecq, cu faţa la public.

Link-uri utile

Ne găsești și aici:

Contact

Adresa: Bd. V. Pârvan 4, Timişoara 300223, Timiş, România
Locație: 
Parter (clădirea rectoratului)
Tel:
 +40(0)256.592.303
E-mail: 
verde@e-uvt.ro

Copyright © 2018 verdeMI – Departamentul de Comunicare, Identitate și Imagine Instituțională