Revista presei

4 aprilie 2019

TM NEWS / Începând de astăzi, sunteți invitați la seria de nouă evenimentele organizate de Editura Universităţii de Vest din Timişoara în cadrul BOOKFEST 2019

Editura Universităţii de Vest din Timişoara participă cu stand propriu la cea de-a opta ediţie a Salonului de Carte Bookfest Timişoara, care dse va deschide azi, 4 aprilie, la Centrul Regional de Afaceri (Bulevardul Eroilor de la Tisa, nr. 22).
Pe parcursul celor patru zile de târg, editura organizează nouă lansări de carte în cadrul Bookfest.
 

TM NEWS / Reuniune a directorilor generali pentru învăţământul preuniversitar din statele UE, la Timişoara

Rolul noului Program Erasmus+ în dezvoltarea şcolilor, promovarea valorilor europene comune şi contribuţia culturii la consolidarea identităţii europene au fost temele abordate, pe 1 și 2 aprilie, la Reuniunea directorilor generali pentru învăţământul preuniversitar (DG Schools) din statele membre ale UE, care s-a desfăşurat la Timişoara, sub egida Preşedinţiei României la Consiliul UE.
Tema reuniunii a fost “Deschiderea şcolilor către Europa”, participanţii dezbătând rolul noului program Erasmus+ în dezvoltarea şcolilor, fiind urmărită în mod special asigurarea condiţiilor pentru mobilitatea elevilor şi cadrelor didactice, informează un comunicat de presă al Ministerului Educaţiei Naţionale.
Participanţii la reuniune au vizitat două unităţi de învăţământ din municipiul Timişoara – Colegiul Naţional Pedagogic “Carmen Sylva” şi Colegiul Naţional “C.D. Loga”.
Evenimentul a fost organizat de MEN, în colaborare cu Directoratul General Educaţie şi Cultură al Comisiei Europene şi cu sprijinul Instituţiei Prefectului Timiş, Consiliului Judeţean Timiş şi ISJ Timiş.

CONFERINȚELE UVT / Horia-Roman Patapievici conferenţiază la UVT despre „Geniul Europei”, luni, 8 aprilie

Horia-Roman Patapievici fost preşedinte al Institutului Cultural Român, actual preşedinte al Artmark, va susține la Universitatea de Vest din Timișoara prelegerea Geniul Europei.

Preşegerea, organizată în cadrul seriei „Conferințele UVT”, va avea loc luni, 8 aprilie, de la ora 18, în Aula Magna a Universităţii de Vest din Timişoara. Moderator va fi profesorul universitar şi scriitorul Mircea Mihăieş. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile, anunţă oficialii Universităţii de Vest din Timişoara.

Prezența lui Horia-Roman Patapievici în spațiul public românesc de după 1989 a stârnit uimire, curiozitate, admirație – și numeroase polemici. „În timp ce pentru unii scrierile acestuia au cel mai adesea aerul unor sentințe, pentru alții scrierile lui au fost și rămân repere ale gândirii democratice romanești, analize percutante și riguroase ale patologiilor comuniste și post-comuniste”, spun organizatorii conferinţei.

TM NEWS / ‘Cafekultour’ - Intrare libera la toate spectacolele

Saptamana cafenelelor are loc in acest an in perioada 15-21 aprilie si propune o saptamana intreaga de spectacole cu artisti si proiecte din Belgia, Polonia, Austria, Germania, Romania, Franta si Spania.

Una dintre noutatile din acest an este reprezentata de sectiunea speciala dedicata copiilor, in cadrul careia sunt propuse ateliere si spectacole pentru copii, dar ciocolata pentru acestia.

Programul detaliat al editiei Cafékultour din acest an precum si alte informatii gasiti in evenimentul Facebook „Cafékultour 2019” și pe site-urile organizatorilor: www.institutulfrancez.ro si www.ccgtm.ro

Evenimentul este coorganizat de catre Centrul Cultural German si Institutul Francez din Timisoara, cu sustinerea Asociatiei Timisoara 2021 (Programul „Xtensii”), a Ambasadei Frantei in România si a Goethe Institut.

DESCRIPTIV / Scădere dramatică a numărului copiilor de grădiniță: peste 32% în ultimii 7 ani. Ce județe au pierdut cei mai mulți preșcolari

În anul 2018 erau peste 618.000 de copii de vârstă preșcolară (3-6 ani) în populația după domiciliu a României raportată de Institutul Național de Statistică.  Diferența față de anul 2011 este una foarte mare, de aproape 300.000 de copii, mai arată datele oficiale consultate de Edupedu.ro. Pe județe, cea mai mare scădere este în București, peste 22.000, urmat de Bacău, Prahova, Iași și Suceava, cu scăderi ale populației preșcolare între 8 și 12.000 de persoane.

Scăderea populației de vârstă preșcolară a avut o amploare foarte mare mai ales în perioada crizei economice din 2009-2011, iar rezultatele s-au văzut cel mai dramatic după Recensământul din 2011. Practic, din cei 916.571 de copii cu vârste între 3 și 6 ani, copii de grădiniță, 298.618 s-au pierdut până în iulie 2018, când mai aveam doar 617.953 de copii. Diferența este de peste 32%. Cu alte cuvinte, unul din trei copii s-a evaporat din statistici.

După cum se poate vedea din graficul de mai jos, în perioada 2011-2018 toate județele au pierdut masiv populație de vârstă școlară, cu excepția județului Ilfov (care a cunoscut o migrație dinspre București spre cartierele rezidentiale noi, având o creștere de populație de toate categoriile).

PIAȚA MUNCII / Unde vor românii să se angajeze. Care sunt cele mai solicitate posturi

În luna martie, românii au continuat să-și caute joburi noi, volumul de aplicări pentru un alt job crescând cu 12% comparativ cu luna februarie și cu 20% față de nivelul din aceeași perioadă a anului trecut.

După șoferi, contabili și ingineri, HRii își doresc cel mai mult o schimbare, arată un studiu BestJobs, care precizează că, pentru a treia lună consecutiv, joburile în domeniile transport, financiar-contabil și inginerie au fost cele mai căutate de către angajații români, cu un volum total de peste 71.000 de căutări, în creștere cu 11% față de luna februarie.

De asemenea, în domeniul resurse umane, angajații au înregistrat peste 10.000 de căutări de joburi pe tot parcursul lunii.

Oracle, IKEA și Banca Transilvania au atras cei mai mulți candidați în luna martie. De altfel, Oracle este în topul preferințelor candidaților pentru două luni la rând.

Primele zece companii care au primit cele mai multe aplicări la joburile postate în luna martie a acestui an au fost Oracle România (1.941 aplicări), IKEA România (1.813 aplicări), Banca Transilvania (1.787 aplicări), ENEL (1.575 aplicări), Alpha Bank (1.564 aplicări), Deichmann (1.507 aplicări), Rompetrol (1.490 aplicări), Inditex (1.454 aplicări), British American Tobacco (1.443 aplicări) și Societe Generale European Business Services (1.428 aplicări).

EDUCAȚIE / Malcolm Payne, profesor emerit al Universităţii Metropolitane din Manchester, primeşte azi titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Bucureşti

Malcolm Payne, profesor emerit al Universităţii Metropolitane din Manchester şi unul dintre cei mai importanţi activişti în domeniul asistenţei sociale, primeşte joi titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Bucureşti, pentru întreaga sa activitate didactică, ştiinţifică şi practică.

“Prin acordarea titlului de Doctor Honoris Causa profesorului Malcolm Payne, Universitatea din Bucureşti onorează o personalitate prestigioasă a comunităţii ştiinţifice internaţionale, o personalitate ce a marcat decisiv istoria gândirii şi a practicii în domeniul asistenţei sociale”, precizează UB într-un comunicat.

Malcolm Payne este profesor emerit al Universităţii Metropolitane din Manchester, docent al Universităţii din Helsinki, profesor la Universitatea Kingston şi la Universitatea din Chichester.

AFIȘ

Link-uri utile

Ne găsești și aici:

Contact

Adresa: Bd. V. Pârvan 4, Timişoara 300223, Timiş, România
Locație: 
Parter (clădirea rectoratului)
Tel:
 +40(0)256.592.303
E-mail: 
verde@e-uvt.ro

Copyright © 2018 verdeMI – Departamentul de Comunicare, Identitate și Imagine Instituțională