Revista presei
7 martie 2019
TM NEWS / Ultima zi pentru înscrierea la cursul transversal organizat de UVT despre Revoluția de la Timișoara din 1989
- adevarul.ro
Universitatea de Vest lansează primul curs dedicat Revoluţiei de la Timişoara din 1989. Este vorba de o premieră în mediul academic din România, mai ales că acest curs va fi deschis şi studenţilor interesaţi de la alte facultăţi, dar şi publicului auditoriu. UVT a anunţat că s-a deschis perioada de înscrieri la cursul Revoluţia de la Timişoara din 1989, urmând ca ultima zi de înscriere să fie joi 7 martie 2019 (inclusiv). Cursul face parte din programul „Timişoara, trei decenii de libertate”, organizat de Universitatea de Vest la 30 de ani de la Revoluţie. Formularul de înscriere ce a fost creat şi postat online poate fi folosit atât de studenţii UVT, cât şi de studenţii altor universităţi, elevi sau orice cetăţean interesat să participe la programul acestui curs. În funcţie de categoria în care se încadrează cel care vrea să participe la curs, formularul se împarte pe ramuri şi solicită înscrierea datelor cursantului, şi se află la această adresă web.
TM NEWS / Peste 80 de cereri de înscriere în clasa zero la o școală din Timișoara
- debanat.ro
Au trecut deja două zile și au fost depuse peste 1.500 de cereri pentru înscrierea în clasa pregătitoare, în Timiș. Până acum, cele mai multe au fost depuse la Școala nr. 7 din Timișoara.
În Timiș au fost depuse 1.552 de cereri pe 6.150 de locuri disponibile, în primele două zile de înscrieri.
La Școala Generală nr. 7 „Sfânta Maria” din Timișoara au fost depuse 81 de cereri de înscriere în clasa pregătitoare, cele mai multe în aceste zile, la unitatea de învățământ care are cele mai multe locuri dispnibile în casa zero pentru anul școlar viitor – 200.
EDUCAȚIE / ANOSR contestă noua metodologie de evaluare a studiilor doctorale
- .edumanager.ro
Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR)contestă noua formă a metodologiei de evaluare a studiilor universitare de doctorat şi a sistemelor de criterii standarde şi indicatori de performanţă, adoptată prin OMEN nr. 3200/2019 şi publicată în data de 5 martie în Monitorul Oficial, susţinând că aceasta ”pune în pericol întreg procesul de evaluare, care a avut un parcurs tumultuos”.
Potrivit ANOSR, metodologia nou adoptată “viciază în mod evident” procesul de evaluare a şcolilor doctorale şi “periclitează suplimentar” credibilitatea instituţiilor de învăţământ superior, existând posibilitatea “de a nărui definitiv” prestigiul studiilor universitare de doctorat din România, la nivel internaţional.
“Această nouă metodologie este lipsită de legitimitate, anulând o metodologie cu acelaşi obiect de reglementare, adoptată în luna noiembrie a anului 2018. Metodologia precedentă a trecut printr-un larg proces de consultare şi dezbatere cu reprezentanţi ai Consiliului Naţional al Rectorilor (CNR), ai Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii Învăţământului Superior (ARACIS) şi cu noi, reprezentanţii studenţilor.”, afirmă reprezentanţii ANOSR.
EDUCAȚIE / Grădinița va deveni obligatorie
- edumanager.ro
Grădiniţa va deveni obligatorie. Din toamna anului 2020, copiii care au împlinit 5 ani vor fi înscrişi în mod obligatoriu în grupa mare pentru a putea merge mai departe în clasa pregătitoare. Treptat însă, anii de învăţământ obligatoriu în România se vor extinde de la 11, cât prevede legea în prezent, la 16.
Grupa mare va deveni obligatorie până în 2020. Din 2023, copiii de 4 ani vor fi înscrişi în mod obligatoriu la grădiniţă, iar până în 2030 va deveni obligatorie şi grupa mică. Proiectul care modifică legea educaţiei se află în dezbaterea Senatului.
Szabo Odon, iniţiator proiect: Este foarte clar că avem în momentul de faţă o problemă cu educaţia timpurie. La grădiniţă avem o problemă cu accesibilitatea şi cu părinţii care, din păcate, în mediul rural nu simt nevoia sau nu au posibilitatea financiară să îşi trimită copiii la grădiniţă.
PIAȚA MUNCII / Intrarea Millennials pe piața muncii, la emisiunea "Inspiratie in Business"
- wall-street.ro
Toti ochii sunt indreptati catre noua generatie de tineri, Generatia Z, care intra acum in campul muncii. In vreme ce companiile inca fac eforturi sa se adapteze cerintelor Millennials, specialistii in resurse umane incearca sa inteleaga nevoile si asteptarile celor din Generatia Z si sa ii integreze la locul de munca. Acesta este si motivul pentru care HR-ii sustin ca este necesara restructurarea proceselor de recrutare. Recrutarea clasica, pe baza de diplome si experienta profesionala, este depasita. Focusul ar trebui sa fie pe potentialul si atitudinea candidatului.
Piata fortei de munca se modifica cu orice generatie care intra in campul muncii. Tocmai de aceea, in prezent, principala preocupare a specialistilor in resurse umane este sa se adapteze cerintelor Generatiei Z si sa gestioneze tipologiile diferite care sunt nevoite sa lucreze impreuna.
“Procesul de integrare a Generatiei este destul de incipient la nivelul corporatiilor, iar in momentul de fata acestea nu sunt pregatite sa integreze acesti tineri si sa capitalizeze pe avantajele si pe profilul cu totul special cu care vin acestia. Pentru piata fortei de munca, marea provocare a reprezentat-o generatia Millennials. Companiile au facut eforturi astfel incat sa se adapteze si sa reuseasca sa-i integreze si sa ii fac fericiti pe Millennials. Procesul de integrare a tinerilor din Generatia Z este inca la inceput”, a declarat Malina Titirez, Hub Manager, la emisiunea “Inspiratie in Business”, realizata de wall-street.ro.
PIAȚA MUNCII / Mars lansează programul de 3 ani dedicat absolvenților ambițioși, oferindu-le șansa de a deveni membri în echipa sa de conducere
- financiarul.ro
Mars – producătorul global de alimente și hrană pentru animale – le oferă absolvenților ambițioși, care aspiră la o carieră internațională în poziții de conducere, șansa de a cunoaște lumea afacerilor de top prin participarea la Mars Leadership Experience (MLE). MLE este un program destinat absolvenților, conceput pentru a stimula potențialul, pentru a dezvolta aptitudini și pentru a-ți oferi oportunități ce vor da startul carierei tale. După trei ani plini de provocări și responsabilități, proiecte unice și diferite poziții în mai multe piețe, absolvenții vor avea șansa de a ocupa unul dintre cele 250 de roluri de conducere din Mars.
Mars, o afacere de familie înființată în 1911, vede în fiecare candidat un potențial lider. De aceea, programul Mars Leadership Experience le oferă absolvenților șansa de a se implica imediat în activitatea companiei. Încă de la începutul programului, condidatului i se dau responsabilități uriașe, proiecte și roluri cu expunere atât pe plan local, cât și internațional.
CĂRȚI / De ce scriu poezie? Răspund 3 foarte tineri poeți
- scena9.ro
Mâna sus cine a scris poezie în liceu. Versuri albe, pentru cine halea moderniștii, de la Nichita Stănescu, Mircea Cărtărescu și Ana Blandiana, la Sylvia Plath și poeții beat. Rânduri sumbre, pentru copiii goth și emo care am fost, trăiască Bacovia. Rime, pentru îndrăgostiți fără speranță, dar și pentru golanii care o ardeau hip-hopperi.
Acum lăsați toți mâinile jos, ca să puteți să dați scroll și să citiți ce au de zis adolescenții care scriu poezie azi. Am întrebat trei dintre ei, din trei capete ale țării, de la Siret, județul Suceava, până la un liceu din centrul Bucureștiului și la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, de ce scriu poezie. În 2019, poezia nu e văzută drept cringe de către tineri? Nu e blocată între paginile prăfuite ale manualelor de română? Cum arată un adolescent care scrie poezie azi și oare ce specie extraterestră mai este și asta? Care e poezia „generației Z” și ce le spun adulții tinerilor despre ea?
CĂRȚI / Afacerea Versetele satanice, după 30 de ani
- suplimentuldecultura.ro
Au trecut trei decenii, chiar de Sf. Valentin, de când un decret al liderului religios al Iranului a transformat o vedetă a cercurilor literare în celebritate mondială, a făcut zeci de victime și a răsunat, în opinia multora, ca „un prim foc tras într-un război cultural împotriva libertății de expresie“.
Până la fatwa (decretul religios) ayatollahului Ruhollah Khomeini, liderul suprem al Iranului, Salman Rushdie era un scriitor foarte apreciat în cercurile literare. Peste noapte, Rushdie avea să fie transformat în celebritate mondială.
Cartea Versetele satanice, publicată pentru prima oară în Marea Britanie în 1988, a fost primită cu aprecieri de către critici, dar i-a înfuriat pe mulți musulmani, care au considerat-o o blasfemie la adresa profetului Mahomed.
Decretul din 1989 a lui Khomeini punea un preț pe capul scriitorului englez, dar și pe al tuturor celor care ar îndrăzni să publice sau să traducă romanul. La final de secol XX a revenit o mentalitate pe care toți o credeam de mult dispărută – un scriitor a fost condamnat la moarte pentru blasfemie.
CĂRȚI / „Tunelurile de sub Zidul Berlinului“ - Greg Mitchell
- adevarul.ro
În vara anului 1962, anul de după construirea Zidului Berlinului, nişte tineri vest-germani şi-au asumat riscul puşcăriei, al torturii de către Stasi şi chiar de a-şi pierde viaţa pentru a-şi salva prietenii, iubitele şi simpli străini din Berlinul de Est, săpând tuneluri pe sub zid.
Apoi, două posturi de televiziune din Statele Unite au aflat de aceste proiecte secrete şi au intrat într-o cursă de a fi primele care le documentau din interior. Preşedintele John F. Kennedy era reticent însă faţă de orice lucru care ar fi putut duce la o confruntare cu Uniunea Sovietică, şi a aprobat măsuri fără precedent pentru a împiedica realizarea celor două documentare de televiziune, punând la încercare limitele presei libere în era escaladării tensiunilor nucleare.