Revista presei
6 martie 2019
TM NEWS / Ultimele 2 zile pentru înscrierea la cursul transversal organizat de UVT despre Revoluția de la Timișoara din 1989
- adevarul.ro
Universitatea de Vest lansează primul curs dedicat Revoluţiei de la Timişoara din 1989. Este vorba de o premieră în mediul academic din România, mai ales că acest curs va fi deschis şi studenţilor interesaţi de la alte facultăţi, dar şi publicului auditoriu. UVT a anunţat că s-a deschis perioada de înscrieri la cursul Revoluţia de la Timişoara din 1989, urmând ca ultima zi de înscriere să fie joi 7 martie 2019 (inclusiv). Cursul face parte din programul „Timişoara, trei decenii de libertate”, organizat de Universitatea de Vest la 30 de ani de la Revoluţie. Formularul de înscriere ce a fost creat şi postat online poate fi folosit atât de studenţii UVT, cât şi de studenţii altor universităţi, elevi sau orice cetăţean interesat să participe la programul acestui curs. În funcţie de categoria în care se încadrează cel care vrea să participe la curs, formularul se împarte pe ramuri şi solicită înscrierea datelor cursantului, şi se află la această adresă web.
TM NEWS / 175 de școli din 36 de județe și peste 10.000 de elevi la startul concursului ecologic Școala Zero Waste
- debanat.ro
A început o nouă ediție a concursului Școala Zero Waste. Participă 175 de școli din 36 de județe la a VII-aa ediție a competiției „Școala Zero Waste”, organizată de EcoStuff România. 10.613 de elevi participă la concursul de educație ecologică. Cei mai buni elevi câștigă participarea gratuită în luna august la o tabără de educație ecologică organizată de EcoStuff Romania, „Zero Waste Summer Camp”. Perioada de desfășurare a competiției este 4 martie – 10 mai 2019.
Școlile concurează pentru trofeul Scoala Zero Waste 2019 și marele premiu al competiției: o tablă interactivă, cu videoproiector și laptop. 30 de echipe din 25 de școli din 14 județe participă la Concursul de Proiecte din cadrul SZW2019. Cel mai bun proiect propus de echipele de liceu va beneficia de un sprijin în implementare în valoare de 5.000 lei în funcție de nevoile proiectului.
Prin „Școala Zero Waste” organizatorii, EcoStuff Romania, își doresc să crească nivelul de educație în ceea ce privește acest vechi concept potrivit căruia nimic nu se risipește, iar deșeurile sunt privite ca resurse. Noutatea ediției cu numărul 7 o reprezintă introducerea pe lângă secțiunea Clasele V-VIII a unei secțiuni pentru liceu – Clasele IX-X. .
EDUCAȚIE / Cum a transformat un profesor de fizică programa „prăfuită” în ore pline de experimente
- digi24.ro
Pentru mulți copii, fizica seamănă cu un labirint. Pentru elevii lui Florin Șerbu este materia lor preferată! De peste 35 de ani de când se află la catedră, profesorul din Eforie Sud a descoperit cele mai bune metode prin care să transforme programa „prăfuită” în ore pline de experimente, pe care cei mici le adoră!
Florin Șerbu, profesor de fizică: Dacă metodele pe care le utilizezi sunt active, participative, dacă folosim sisteme de tipul learning by doing, dacă pun mâna, dacă fac experimente, atunci interesul creşte.
EDUCAȚIE / Ecaterina Andronescu: România trăieşte o dramă prin reducerea drastică a numărului de elevi
- edumanager.ro
Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat că România “trăieşte o dramă prin reducerea drastică a numărului de elevi”, precizând că în prezent sunt 2,8 milioane de elevi, faţă de 4,3 milioane în urmă cu 15 ani.
“România trăieşte o dramă prin reducerea drastică a numărului de elevi din sistemul de învăţământ. În urmă cu 15 ani aveam 4,3 milioane, azi mai avem 2,8 milioane în tot sistemul de învăţământ, de la grădiniţă până la şcoala postliceală, deci în 15 ani sistemul de învăţământ are cu un milion şi jumătate de elevi mai puţini”, a spus Andronescu, la întâlnirea cu membrii Comisiei pentru drepturile omului din Camera Deputaţilor.
PIAȚA MUNCII / Cum ajuta campaniile de Employer Branding angajatorii? Ce risca cei care le ignora?
- wall-street.ro
Criza fortei de munca si lipsa talentelor, in particular, ii obliga (sau ar trebui sa o faca) pe angajatori sa fie mult mai atenti la reputatia companiei, cu atat mai mult cu cat brandul organizatiei a devenit unul dintre cele mai importante criterii in alegerea unui loc de munca. Conceptul sub care stau toate eforturile de a atrage cei mai buni angajati, loializarea lor, dar si strategiile departamentelor de HR si marketing dezvoltate in acest scop, poarta numele de “employer branding”. Cum ajuta brandul de angajator companiile, dar si ce risca organizatiile care il neglijeaza, a explicat, pentru wall-street.ro, Karl-Johan Hasselstrom, expert in Employer Branding.
Pentru 98% dintre candidatii romani, reputatia companiei este importanta si foarte importanta in decizia de a aplica pentru un loc de munca, potrivit unui studiu eJobs, realizat in 2018. Aceste date pun mare presiune pe companii, care au inteles ca trebuie sa investeasca in campanii de Employer Branding daca vor sa creasca nivelul de retentie a angajatilor si calitatea celor care aplica la joburile disponibile in companie.
Karl-Johan Hasselstrom are o experienta de peste 20 de ani in Employer Branding si a vorbit, pentru wall-street.ro, despre cum se dezvolta o strategie de Employer Branding si care sunt cele mai frecvente greseli care pot deturna eforturile de a consolida un brand de angajator.
PIAȚA MUNCII / Șocurile și piața muncii în UE: o miopie analitică
- financialintelligence.ro
Cei care examinează piața muncii în UE, mai ales în zona euro, pornesc de la următoarea ipoteză: cu cât piețele funcționează mai bine, fără fricțiuni majore, cu atât mai bine pentru acomodarea la șocuri adverse; se invocă în acest sens importanța mobilității forței de muncă pentru o arie ce folosește aceeași monedă, cum este zona euro (ZE). La baza acestei abordări stă conceptul de “arie monetară optimă” (optimum currency area). Analize ce pun în contrast zona euro cu economia americană arată că mobilitatea forței de muncă în Europa este mult inferioară. Potrivit unor analize, elasticitatea medie a evoluției populației la șocuri pe piața muncii este estimată la 0,2 în zona euro fata de 0,8 in SUA; adică, la un șoc ce ar reduce nivelul de utilizare a forței de muncă cu 10%, numai 2% din populație ar pleca din regiunea (țara) afectată (ar cauta loc de muncă în altă parte), în timp ce în SUA coeficientul de elasticitate ar fi considerabil superior, 0,8 (G.Basso, F.D ”Amuri, G.Perri, “Labour mobility and adjustments to shocks in the euro area: the role of immigrants”, NBER Working Paper, 25091, 2018 si VoxEu, 13 Febr, 2019).
CĂRȚI / ROBERTO BOLANO - Spiritul SF-ului
- newyorker.com
În “Spiritul SF-ului”, Bolaño evocă fascinația pe care a trăit-o pe tot parcursul vieții față de Jack Kerouac și William S. Burroughs.
Sunt cincisprezece ani de la moartea lui Roberto Bolaño, la Barcelona și, iată, avem încă un manuscris postum un Bildungsroman delirant numit „Spiritul SF-ului“. Cartea iese din arhiva: a fost scrisă de mână în trei caiete separate spiralate, unul galben, unul portocaliu și altul roșu, conținând pagini cu poezii, desene, hărți, calcule și adnotări militare din războiul civil spaniol și bătăliile din Stalingrad, Normandia și Waterloo.
Deși Bolaño și-a datat cărțile în 1984, câteva scrisori trimise prietenului său, Antoni G. Porta (cu care a scris primul său roman publicat) cuprin precizarea “Romanul meu trebuie să fie terminat cu 86”. Versiunea a fost finalizată în timpul sezonului turistic din Spania, unde Bolaño a petrecut vara vânzând dulciuri într-un magazin. Bolaño nu avea în acel moment un computer și probabil că a fost implicat în mai multe proiecte, printre care două romane nepublicate: “Diorama” și “DF, La Paloma, Tobruk”. În ciuda acestui fapt, “Spiritul SF-ului” este o lucrare pe deplin realizată. Este, de asemenea, un fascinant model al poeticii lui Bolaño și al măsurii în care el a fost atras de literatura lui William S. Burroughs și Jack Kerouac.
“Spiritul SF-ului” este localizat în mare parte în Mexico City, în anii ’70. Este mai mult decât un roman științifico-fantastic, este un roman al Războiului Rece, care cuprinde spionaj, superputeri și amenințarea războiului nuclear război mare. Este urmărit un personaj de douăzeci și unu de ani numit Remo (un alter ego pentru Bolaño pe care îl întâlnim în “Patinoarul” și alte lucrări nepublicate), care, fugind din detenție din Chile, în vremea dictatorului Augusto Pinochet, sosește în Mexic împreună cu prietenul său, Jan Schrella, un scriitor aspirant de science-fiction.
Jan scrie febril scriitorilor americani de science-ficțion, solicitându-le ajutorul pentru a atrage atenția asupra efectelor devastatoare ale războaielor dintre americani și sovietici prin țări proxy din Alerica Latină. Jan îi spune scriitorului de SF Philip José Farmer că pot fi evitate “ororile la care viitori cetățeni din America Latină și din S.U.A. vor lua parte dacă nu luăm măsuri acum”.
CĂRȚI / CARTEPEDIA - Carți gratuite, disponibile pentru lectură online
- cartepedia.ro/raft
Cărţile fac parte din viaţa noastră cotidiană, le întâlnim la tot pasul, dar niciodată acolo unde trebuie.
Noi le aducem laolaltă într-o librărie online creată special pentru ca tu să nu mai dai peste ele doar din întâmplare.
Suntem o echipă de oameni de carte și librari, dar mai ales de cititori ca și tine, care au pus pe picioare un lanţ de librării în marile orașe ale ţării.
CĂRȚI / Despre o perioadă de emancipare a femeii - "DRAGOSTEA UNEI FEMEI CUMSECADE", de Alice Munro
- news.ro
Deşi aproape toţi protagoniştii ei sînt femei (bărbaţii nu au complexitatea personajelor feminine), care se confruntă cu toate problemele specifice feminităţii (desprinderea de familie, maturizarea şi acceptarea corpului, provocările sexualităţii, ale mariajului şi ale maternităţii, sacrificiul, devotamentul şi adulterul, dragostea, secretele, minciunile şi trădarea, corvoadele vieţii domestice, creşterea şi desprinderea copiilor ş.a.), e greu de spus că Alice Munro ar fi o scriitoare feministă. Ea nu face paradă din faptul că scrie doar despre femei.