Toate școlile din România trec de astăzi la cursuri online. Măsura din România este în contradicție cu recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății care arată că școlile ar trebui să rămână deschise. Unele dintre țările din Europa au ținut cont de aceste recomandări și lasă școlile deschide, măcar parțial, dar înăspresc condițiile de siguranță pentru elevi.
Cele mai multe au decis ca elevii din clasele mici să meargă toate la școală, pentru aceștia cursurile online neavând aceeași eficiență. În Marea Britanie, profesorii sunt cei care vor ca școlile să se închidă, nemulțumiți de măsurile de siguranță din școli.
Decizia de închidere a școlilor în România nu a fost luată din cauza numărului mare de infectări în școli, care este de sub 1% în rândul profesorilor și al elevilor, a declarat recent ministrul Educației, Monica Anisie. Motivul principal a fost să protejeze spitalele care din cauza numărului mare de îmbolnăviri nu vor mai face față. „Uitați-vă la spitalele din România. Trebuie să fim solidari și cu medicii pentru că ei trec acum printr-o perioadă foarte grea”, a adăugat ministrul Educației.
Marea Britanie și mișcarea ##PutSchoolsInTheLockdown
Prima țară care a anunțat stare de urgență din cauza numărului mare de infectări a fost Anglia, care a intrat în carantină de joia trecută. Guvernul de la Londra a luat însă decizia ca școlile să rămână deschise. Motivația oficialilor britanici a fost că școlile și predarea nu au „risc ridicat” de infectare, iar beneficiile pentru elevi sunt mult mai mari decât dacă ar sta acasă.
Totuși, ghidului pentru siguranța în școli i s-au adăugat mai multe măsuri. Printre acestea, purtarea obligatorie a măștii pentru elevi, începând de la clasa a șaptea, în zonele comune ale școlilor și acolo unde nu poate fi păstrată distanța fizică. Dacă până acum masca era recomandată, ghidul modificat arată că masca nu mai este doar o recomandare în școli.
Spre deosebire de România unde închiderea școlilor a creat nemulțumire, în Anglia ținerea școlilor deschise i-a determinat pe profesori că ceară închiderea lor și predarea să se facă online. Există chiar și o mișcare în mediile virtuale – #PutSchoolsInTheLockdown – prin care sute de mii de britanici cer închiderea școlilor.
Uniunea Națională pentru Educație, cel mai mare sindicat din Marea Britanie, cu aproape jumătate de milion de membri, a făcut mai multe cereri pentru închiderea școlilor, argumentând că școlile sunt „un motor pentru transmiterea virusului”. Sindicaliștii au spus că pot veni la școală numai elevii aflați în situații vulnerabile și cei ai căror părinți muncesc în linia întâi în lupta cu coronavirus. Cererile lor au rămas fără răspuns.
Franţa: Liceenii fac 50% din ore față în față
Și Franța menține școlile deschise, pentru că după cum a declarat ministrul Educației, Jean-Michel Blanquer, numărul cazurilor de contaminare cu coronavirus în rândurile elevilor și profesorilor rămâne „sub control”.
„Vineri, numărul elevilor testați pozitiv este de 3.528, iar cel al personalului didactic – 1.167. Este o cifră ținută sub control”, a spus ministrul care a apreciat că în școli numărul infectărilor este mult mai mic decât în restul populației, scrie France Presse.
Jean-Michel Blanquer a spus că vrea să evite închiderea totală a liceelor, motiv pentru care a introdus un nou protocol sanitar prin care organizarea permite mai mult studiul online, dar totuși elevii să vină la școală pentru 50% din orele lor.
Măsura ținerii școlilor deschide a primit critici și în Franța, unde Hervé Morin, președintele regiunii Normandia, care se confruntă cu un al doilea val de COVID „mai rău” decât primul, a spus că cifrele înaintate de ministrul Educației nu se susțin. Hervé Morin crede că cifra reală este de cel puțin două ori mai mare, sau în cel mai bun caz este mai aproape de media națională de 10%, potrivit lefigaro.fr.
La rata actuală de 50.000 de contaminări pe zi, sau 350.000 pe săptămână, funcționarul ales consideră că este imposibil ca atât de puțini tineri să fie afectați, la o populație de 7 milioane de studenți care sunt expuși circulației virusului.