Revista presei

3 septembrie 2020

Cum va arăta școala în scenariul hibrid: Copiii care stau acasă vor urmări live orele pe care colegii lor le fac cu profesorul la clasă

Ministrul Educației, Monica Anisie, a explicat că în cazul în care o școală adoptă sistemul hibrid – desfășurarea cursurilor cu prezența fizică parțială a elevilor și a cadrelor didactice și online parțial – copiii care stau acasă vor urmări live, pe platforme, orele pe care colegii lor le fac cu profesorul la clasă.
 
Întrebată marți seară, la Digi 24, dacă profesorul care desfășoară ora la clasă va trebui apoi să reia toate orele și online, Anisie a spus că acel profesor nu va munci dublu.
  • “Transmisia se face din școală. Deci, în clasă, profesorul intră, intră pe platformă, se conectează și elevii care sunt acasă urmăresc live ce se întâmplă în clasă. Deci, profesorul își desfășoară ora normal, cu elevii din clasă, și urmăresc lecția respectivă și cei de acasă.
  • De cele mai multe ori, și elevii pot face lucrul acesta (conectarea la platformă a profesorului pe care îl așteaptă la oră – n.r.) pentru a economisi timp”, a spus Anisie.
Institutul de Sănătate Publică va prezenta în 7 septembrie o evaluare pentru fiecare localitate privind situația cazurilor de COVID-19, iar în funcție de aceasta consiliile de administrație din școli vor decide în care dintre cele 3 scenarii va începe școala, a declarat marți ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. El a spus că în cel mai dorit scenariu – cursuri la școală – sunt primordiale respectarea unei distanțe de 1 metru între elevi, circuite speciale și diferențierea orarului la clasele primare.
Cele 3 scenarii pentru începerea școlii:
  • Scenariul verde (S1) – desfășurarea cursurilor cu prezența fizică a elevilor și a cadrelor didactice
  • Scenariul galben (S2) – desfășurarea cursurilor cu prezența fizică parțială a elevilor și a cadrelor didactice și online parțial; excepție fac clasele a VIII-a și a XII-a/a XIII-a, care participă la cursuri zilnic cu prezență fizică (v. scenariul verde).
  • Scenariul roșu (S3) – desfășurarea cursurilor exclusiv online

Ludovic Orban: Cadrele didactice să se adapteze, să poată preda și la clasă, și online!

Cadrele didactice trebuie să se adapteze astfel încât să poată să predea şi pentru copiii din clasă şi pentru cei care urmăresc lecţiile online, a declarat miercuri prim-ministrul Ludovic Orban.

“E necesară o adaptare, cadrele didactice trebuie să înţeleagă faptul că situaţia în care ne găsim este o situaţie în care trebuie să punem pe primul plan sănătatea copiilor şi că trebuie să se adapteze, astfel încât să poată să predea şi pentru copiii din clasă şi pentru copiii care urmăresc lecţiile online. Este foarte important acest lucru şi sunt convins că marea majoritate a cadrelor didactice au înţeles acest lucru, mulţi au participat la toate programele de training organizate pe perioada verii. Zeci de mii de cadre didactice au participat la astfel de programe care au fost organizate, fie de Casele corpului didactic, fie de organizaţii neguvernamentale care au fost acreditate să deruleze astfel de cursuri de creştere a competenţelor digitale şi, permanent, trebuie să înveţe”, a spus Ludovic Orban, la sediul PNL, citat de Agerpres.

Şeful Executivului a adăugat că suplimentar, în sprijinul procesului de învăţare, vor exista şi “lecţii pe televiziunea naţională, aşa cum a fost parteneriatul care a funcţionat şi pe perioada stării de urgenţă, şi, ulterior, până la închiderea anului şcolar”.

“Vor fi lecţii care vor fi difuzate online, sunt manuale… Manualele, de asemenea, vor fi accesibile şi online. S-au făcut manuale interactive – o să fie o premieră, am înţeles – care vor avea o atractivitate suplimentară pentru elevi. Trebuie să ne adaptăm, este important. Cer sprijinul… şi chiar am apreciat cadrele didactice, au fost alături de noi – examen de Evaluare, examenul de Bacalaureat, săptămâna pregătitoare s-a derulat în bune condiţii -, şi am încredere că vor contribui la o redeschidere a şcolilor care să fie în beneficiul elevilor”, a mai declarat Orban. 

Anisie explică în ce condiții pot opta părinții doar pentru școala online. Documentele necesare

Copiii care suferă de boli cronice sau au în familie persoane din categorii de risc pot face școala doar online, pentru a evita riscul infectării cu COVID-19. Părinții trebuie însă să ducă la școală o adeverință de la medicul de familie pentru acest lucru, spune ministrul Educației, Monica Anisie. Ea a precizat la Digi24 că doar în această situație se poate opta pentru școala exclusiv online.

Părintele trebuie să evalueze starea de sănătate a membrilor de familie și, dacă părintele consideră că este o situație care ar putea să genereze o boală suplimentară pentru membrii familiei, poate opta pentru învățarea online. Am experimentat deja acest lucru în perioada pregătirii pentru examenele naționale”, a spus Anisie.

Este suficient să anunțe școala că are un caz de îmbolnăvire în familie și să prezinte un document în acest sens, pentru că există posibilitatea ca fiecare să aleagă varianta statului acasă, însă Ministerul Sănătății a prevăzut acest lucru, că vor putea desfășura activitățile educaționale în sistem online. Prin urmare, școala trebuie să asigure posibilitatea de a continua învățarea de acasă”, a sps ea.

Şcolile vor avea stoc de măşti, iar catalogul a fost eliminat în timpul cursurilor pentru a eficientiza timpul/ Zilnic vor fi videoconferinţe cu Inspectoratele Şcolare

Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a anunţat că zilnic va avea videoconferinţe cu Inspectoratele Şcolare, pentru a pregăti deschiderea noului an şcolar, iar unităţile de învăţământ vor trebui să aibă stocuri de măşti pentru elevii care nu au sau cărora li se rup cele pe care le poartă. De asemenea, catalogul a fost eliminat în timpul cursurilor, pentru a ”eficientiza timpul”, în timp ce orele de laborator vor fi evitate.

”A început anul şcolar la data de 1 septembrie. Au revenit în spaţiul şcolii cadrele didactice. Avem videoconferinţe des, de mâine vom avea o videoconferinţă zilnic, am avut aseară cu Inspectoratele Şcolare, am făcut o inventariere, cat de pregătite sunt şcolile. Până în 14 septembrie şcolile trebuie să se pregătească, să primească elevii. Acum trebuie să ne pregătim respectând normele sanitare impuse de Ghidul elaborat de Ministerul Sănătăţii. Şi Ministerul Educaţiei a realizat ghiduri orientative, sunt publicate pe site-ul Ministerului Educaţiei. Am elaborat şi repere metodologice pentru profesori,  pentru fiecare disciplină şi fiecare model. Îi ajutăm să reducă decalajele, dacă există”, a declarat Monica Anisie, la TVR1, miercuri seară. 

Întrebată dacă într-adevăr va dispărea catalogul în timpul cursurilor, Anisie a răspuns că ”sunt recomandări pentru a eficientiza timpul petrecut în pauze”. 

”Trebuie să supraveghem mai atent copii, să fim atenţi dacă respectă normele”, a mai declarat ministrul. 

Anisie a adăugat că unităţile şcolare vor avea stocuri de măşti, atât pentru elevi, cât şi pentru dascăli.

”Şocolile vor avea stocurile necesare pentru a oferi o mască pentru copii si cadrele didactice. De cate ori nu s-a întâmplat să se rupă masca? De aceea, trebuie să existe acest stoc la nivelul unităţilor de învăţământ şi la nivelul ISJ. Le-am spus încă de aseară să îşi facă stocurile”, a mai declarat Anisie.

Ministrul Educaţiei a mai precizat că se recomandă ca orele în laborator să fie evitate.

DIGITALIZARE - Pas istoric: Autoritatea pentru Digitalizarea României a semnat contractul de finanțare a platformei pentru identitatea electronică. Beneficiile concrete pentru cetățean

Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) a semnat marți, împreună cu un reprezentant al Ministerului Fondurilor Europene, contractul de finanțare pentru proiectul platformei destinate identității electronice, prin care cetățenii vor putea accesa servicii publice online pentru 36 de evenimente de viață.

Platformă Software Centralizată pentru Identificare Digitală – „PSCID” va asigura poarta de acces pentru serviciile electronice de eGuvernare.

”Principalul scop al acestui proiect este de a facilita accesul la serviciile publice online la acele 36 de evenimente de viață, în a le digitaliza. 19, deci peste jumătate dintre ele, sunt astăzi la un nivel de sofisticare extrem de redus. Ce înseamnă asta? Interacțiunea online cu acest tip de serviciu care vizează evenimente de viață înseamnă o descărcare a unui formular electronic, completarea și transmiterea lor la ghișeu. Este o piedică teribilă în a avea servicii publice electronice de calitate. Jumătate dintre ele sunt acolo. Mai sunt vreo trei, patru evenimente de viață care nu sunt nici măcar la nivelul la care să aibă un formular online, iar celelalte se află în jumătatea superioară”, a declarat Sabin Sărmaș. președintele ADR.

Valoarea totală a proiectului este de 99,9 milioane de lei, din care 97,9 milioane de lei sunt fonduri structurale nerambursabile și 1,9 milioane de lei cofinanțare, beneficiarul fiind Autoritatea pentru Digitalizarea României.

Beneficii generale concrete

Gestionarea identităților digitale în cadrul serviciilor electronice de eGuvernare prin intermediul PSCID aduce următoarele beneficii:

  • gestionarea centralizată a identităților electronice ale consumatorilor serviciilor de eGuvernare (cetățeni – G2C, mediul de afaceri – G2B și instituții publice G2G);
  • gestionarea centralizată a credențialelor utilizate pentru accesarea serviciilor;
  • gestionarea centralizată a conturilor de utilizatori;
  • gestionarea centralizată a privilegiilor de accesare a serviciilor;
  • auditarea și raportarea informațiilor legate de identitațile digitale, conturi, credențiale și privilegii.

Iohannis: Nu trebuie îngrădit dreptul la învăţătură, dacă părinţii nu vor vaccinarea copiilor

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, miercuri, că, în cazul apariţiei unui vaccin anti-COVID, e bine să fie vaccinaţi copiii, dar „nu trebuie îngrădit dreptul la învăţătură, dacă părinţii nu vor vaccinarea copiilor”.

„Ar fi excelent să avem un vaccin împotriva COVID-19. Atunci se va pune întrebarea dacă vaccinarea trebuie să fie obligatorie sau nu. Dacă putem condiţiona mersul la şcoală de vaccinare trebuie analizat atent. E bine să fie vaccinaţi copiii, dar nu trebuie îngrădit dreptul la învăţătură dacă părinţii nu vor vaccinarea copiilor”, a afirmat şeful statului.

Preşedintele a fost întrebat şi despre dezinfecţia claselor în care vor fi organizate secţii de votare la alegerile din 27 septembrie şi a precizat:

”Sunt de acord că trebuie să se găsească soluţiile cele mai bune pentru o dezinfecţie după ziua alegerilor. O zi sau două înainte de vot şcoala să fie liberă pentru instalarea secţiei. Iar după vot trebuie o dezinfecţie profundă. Lucrurile trebuie rezolvate urgent de autorităţi”.

Preşedintele a afirmat că ”toată lumea e conştientă că trebuie să existe un acces liber, fără elevi în şcoală la pregătirea sălii şi la dezinfecţia ulterioară”.

 

PIAȚA MUNCII - De ce crește șomajul și care sunt categoriile vulnerabile

Aproape o jumătate de milion de români nu au un loc de muncă, iar riscul ca numărul celor care îngroașă rândurile șomerilor să crească este mare, spun specialiștii consultați de Europa Liberă.

„În această perioadă au venit mai mulți oameni să își caute un loc de muncă. Sunt mulți care, din cauza pandemiei, s-au trezit fără un loc de muncă peste noapte”, ne-a explicat directoarea de producție a unei companii autohtone de mase plastice, care a dorit să își păstreze anonimatul.

Compania la care lucrează a avut comenzi mari în perioada pandemiei, mai ales în primele luni când, din cauza carantinei, din China nu au mai ajuns pe piața românească atât de multe produse și astfel a fost nevoie de mai multă mână de lucru.

„Noi am avut în permanență un anunț că angajăm pe diverse funcții în fabrică și începutul anului a fost cam sărăcuț. Odată cu pandemia au început să apară unul câte unul [candidații pentru locurile de muncă, n.r.], iar, la un moment dat, a venit chiar un grup de persoane pentru că s-a desființat o fabrică de lângă noi. Am acoperit practic tot ce aveam nevoie în momentul acela. Mai mult, am mai creat și niște schimburi în plus”, explică ea.

 

CULTURA DE SECURITATE - Noua Strategie de Apărare a Țării: Contrabanda și evaziunea fiscală, considerate amenințări pentru securitatea națională

Contrabanda a fost introdusă pentru prima oară în noua Strategie Națională de Apărare a Țării elaborată pe următorii patru ani, fiind considerată o ameninţare la adresa securităţii naţionale, alături de alte infracţiuni care până acum nu apăreau în document, precum evaziunea fiscală, spălarea de bani şi contrafacerea mărfurilor.

Dacă (contrabanda – n.r.) nu ar fi fost inclusă în Strategie, care este singurul document care ajunge la Parlament pe subiectul amenințărilor și riscurilor de securitate națională, deci dacă nu ar fi fost inclusă, probabil că, la un moment dat, s-ar fi ridicat întrebarea de ce se consumă resurse, care sunt întotdeauna semnificative? E o simplă infracţiune și atunci categoric nu are caracter militar, nu trimitem armata după un infractor”, a explicat pentru Digi24 Hari Bucur Marcu, expert în securitate națională.

Practic, pentru prima dată contrabanda, o infracțiune care prejudiciază grav bugetul țării de ani de zile, este calificată drept o amenințare la adresa securității naționale.

Cea mai frecventă marfă de contrabandă în România sunt țigările. Piaţa neagră cu tutun de contrabandă pare într-o uşoară scădere, dar cu toate acestea, volumul capturilor este impresionant – anul trecut s-a confiscat marfă de 16 milioane de euro.

Granița de nord a României este locul pe unde sunt introduse în ţară cele mai multe ţigări de contrabandă.

Un container cu ţigări ilegale înseamnă 1 milion de euro profit pentru traficanţi şi pierderi pentru bugetul de stat. Preţul ţigărilor în ţările vecine (Ucraina, Moldova) este şi de 4 ori mai mic decât la noi, astfel că fenomenul pare greu de oprit.

România a încasat în 2019 cei mai mulți bani din taxarea țigărilor, pentru că piața a neagră a scăzut pentru prima dată sub 14% în ultimii șase ani. Chiar și așa, capturile de anul trecut se ridică la peste 78 de milioane de lei.

Ţara noastră gestionează 2.000 de kilometri de graniţă externă UE.

ABONARE - Dacă ai primit Revista Presei UVT din bunăvoința unui prieten și ai regăsit aici informații utile, te poți abona oricând accesând link-ul de mai jos

Link-uri utile

Ne găsești și aici:

Contact

Adresa: Bd. V. Pârvan 4, Timişoara 300223, Timiş, România
Locație: 
Parter (clădirea rectoratului)
Tel:
 +40(0)256.592.303
E-mail: 
verde@e-uvt.ro

Copyright © 2018 verdeMI – Departamentul de Comunicare, Identitate și Imagine Instituțională