Revista presei

12 august 2020

Monica Anisie: Pregătim aproape 100.000 de profesori pentru școala online

Ministrul Educației, Monica Anisie, le-a prezentat detaliat senatorilor din comisia de educație situația formării pentru școala online a profesorilor. Astfel, ministrul a spus că aproape 100.000 de profesori vor fi formați până la începutul școlii pe 14 septembrie pentru predare online. Planurile de la Ministerul Educației au fost prezentate la la dezbatertea despre începutul anului școlar organizată de Senat.„Numărul de profesori formați în această perioadă: prin Casa Corpului Didactic au fost formați 29. 967 de profesori în perioada martie – 15 iunie, în perioada 15 iunie – final de august vor fi formați aproximativ 19.000 de profesori. Pentru alți furnizori de formare acreditați avem 13.859 de cadre didactice pe care le-am format deja până la 31 iulie. 
 
În perioada 1-10 septembrie, preconizăm să mai formăm 20.500 de cadre didactice. Prin proiectul CRED au fost formați 11.000 de profesori, iar prin Editura Didactică și Pedagogică – pentru folosirea manualelor 3 D – 5.000 de profesori”, a spus Monica Anisie.Reamintim că marți, Ministerul Educației a anunțat că profesorii vor avea emisiune prin care să învețe să predea online. Este vorba despre emisiunea Teleșcoala care va începe din 24 august pe TVR 2, la fel cum în prezent există teleșcoala pentru elevii din anii terminali.

 

Profesorii vor avea 15 lecții timp de trei săptămâni, până la începerea noului an școlar. Formatorii sunt de la Google și Microsoft. Cursurile de la Teleșcoala pentru profesori vor putea urmărite și online pe canalul de youtube al TVR și pe site-ul televiziunii naționale. Difuzarea cursurilor de formare se va realiza începând cu data de 24 august, de luni până vineri, în intervalul orar 09:00-09:30, cu reluare în aceeași zi, în intervalul orar 15:00-15:30, pe postul TVR2.

 

Calendar Bacalaureat de toamna 2020. A doua sesiune a Bacului incepe in 24 august, anunta MEC

Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEC) a anuntat Calendarul sesiunii august-septembrie 2020 a examenului national de Bacalaureat. Acesta a fost aprobat prin ordin de ministru si transmis spre publicare in Monitorul Oficial.
Potrivit ordinului, inscrierea candidatilor este programata in intervalul 13 – 24 iulie. Documentele-tip de inscriere – completate si semnate – pot fi depuse la secretariatele unitatilor de invatamant-centre de examen sau pot fi transmise prin mijloace electronice/posta, folosindu-se coordonatele indicate de secretariatele unitatilor de invatamant.
 

Calendar BAC toamna 2020

Probele scrise sunt programate in saptamana 24 – 27 august, astfel:
     • 24 august: Limba si literatura romana – E.a)
    • 25 august: proba obligatorie a profilului – E.c)
• 26 august: proba la alegere a profilului si specializarii – E.d)
    • 27 august: Limba si literatura materna –  proba E.b)
 
Echivalarea si recunoasterea competentelor lingvistice si digitale se pot realiza in zilele de 28 si 31 august, respectiv 1 septembrie. in acest sens, comisiile de bacalaureat din unitatile de invatamant liceal vor calcula mediile candidatilor si vor asigura echivalarea/recunoasterea nivelurilor de competenta, la probele de profil din cadrul examenului national de Bacalaureat (2020), potrivit metodologiei specifice.

 
Afisarea primelor rezultate inregistrate la probele scrise va avea loc in data de 2 septembrie (pana la ora 12:00) si va fi urmata de etapa depunerii contestatilor, in aceeasi zi, in intervalul orar 14:00 – 20:00. 

RAPORT CE - Învățarea în rândul adulților s-a înjumătățit în România, în ultimul deceniu: statul a dat mai puțini bani, deși a promis mai mult sprijin pentru astfel de programe

Rata de participare a adulților la procesul de învățare, în România, a scăzut de la sub 1 din 50 în 2009 la sub 1 din 100 în 2018, fiind cea mai slabă rată la nivel european, potrivit monitorizărilor și studiilor comunitare din ultimul deceniu, agregate într-un nou raport privind învățarea în rândul adulților. Documentul publicat acum de Comisia Europeană notează că în România investiția în educația non-formală a adulților și programe de instruire este extrem de scăzută, ceea ce semnalizează și un nivel scăzut de validare a acestui sector al învățământului în rândul publicului.

Principalele concluzii ale raportului:

Rata de participare la învățarea în rândul adulților a scăzut, în România, de la 1,8% în 2009 la 0,9% în 2018, conform ET Monitor 2019. Aceasta este cea mai scăzută rată din toate țările membre UE. Rata de participare scade deopotrivă pentru programe de instruire legate de locul de muncă și pentru cele fără legătură cu acesta, indiferent dacă studiile sunt sponsorizate sau nu. În perioada 2011-2016, scăderea este și mai accentuată în cazul activităților de învățare ale căror costuri nu sunt acoperite de angajator (45,5%).

 Aceste evoluții negative au loc în pofida politicilor oficiale de a sprijini studiile în rândul adulților, politici menționate în diverse documente adoptate în ultimii șase ani.
 

Pe de altă parte, cotele fiecărui furnizor de programe de învățare pentru adulți sunt similare cu media europeană. Cel mai important este angajatorul (45,5%), urmat de instituții educaționale non-formale (28,6%) și instituții comerciale (8,6%). Instituțiile de educație non-formală au oferit, însă, mai multe ore de instruire decât angajatorii.

Se face simțită o tendință pozitivă când vine vorba despre cheltuielile personale ale indivizilor pentru învățare non-formală, dar și pentru cheltuielile angajatorilor. Cheltuielile de acest fel, per persoană, rămân însă la cel mai mic nivel din toate țările membre UE.
Mai mult, cheltuielile statului pentru învățare în rândul adulților au fost diminuate dramatic, fiind practic înjumătățite

 

ANTREPRENORIAT - Afacerea cu produse bio care a crescut cu peste 200% în ultimele luni

În ritmul alert de dezvoltare al magazi­nelor online a fost prins și un business 100% bio, fondat de un antreprenor local. Cu toate provocările care au venit la pachet cu pandemia, creșterea vânză­ri­lor a depășit 200%.

Că românii devin dintr-odată foarte inte­re­sați în situații de criză majoră de ceea ce mănâncă, o demonstrează și brandul de pro­duse bio Republica BIO, ale cărui vân­zări au crescut cu peste 200% în ultimele luni. „În semestrul doi al acestui an, aștep­tările noastre sunt că vânzările vor fi cel puțin duble față de aceeași perioadă din 2019“, spune fondatorul Ciprian Stancu (42 de ani)despre un business care, potrivit cal­culelor sale, va înregistra profit anul acesta – primul din istoria de aproape șapte ani a companiei. Cu intenția clară a unei ex­tinderi internaționale într-un viitor mai mult sau mai puțin îndepărtat, Stancu își resetează acum businessul și pune accent pe consolidarea brandului în plan local.

Cu pandemie sau fără, afacerea cu produse certificate bio a lui Ciprian Stancu se afla oricum pe un trend crescător. Inițial, la începutul acestui an, antreprenorul estimase că va încheia 2020 cu vânzări în creștere cu 60% față de cele trei milioane de lei din 2019, pe fondul unui interes tot mai crescut al românilor pentru „produsele curate“; interes manifestat într-o țară care ocupă locul al cincilea în Europa la utilizarea pesticidelor în marea agricul­tură. Pe fondul schimbărilor produse în piață de criza sanitară, antreprenorul și-a re­vizuit estimările la „cel puțin o dublare“, până la peste șase milioane de lei, în linie cu dezvoltarea fără precedent a retailului online local anul acesta.

„Estimez că vom asista la dublarea vân­ză­rilor și în a doua jumătate a anului, cu o ac­celerare în noiembrie și decembrie, ca urmare a Black Friday și a sărbătorilor de iarnă. La nivelul pieței, în general, multe companii și-au concentrat în ultimele luni eforturile pe dezvoltarea magazinelor online. Vedem o efervescență de noi jucători pe toate segmentele. Cei care aveau divizii existente investesc masiv, iar cei care nu aveau prezență în online pun cap la cap toate piesele și asamblează de la zero aceste divizii“, detaliază Stancu.

 

PIAȚA MUNCII - Nestor este o platformă inteligentă de dezvoltare a angajaților și management al obiectivelor de business prin practici de coaching și leadership

Platforma a fost construită pe nevoile identificate în piață, astfel încât companiile mari au nevoie de metode prin care angajații să primească mai mult decât un job.

„Îmbină indicatori de Business Intelligence și Emotional Intelligence pentru a ajuta companiile să alinieze constant și transparent așteptările fiecărui angajat cu direcția strategică de business”, explică Bogdan Apostol ce face Nestor.

Dar până să aibă un produs, mindsetul lor a fost unul de a înțelege problemele care există, ca să construiască ceva util.

Una dintre problemele de care se lovesc numeroase startup-uri la început de drum e că nu se uită la piață, nu întreabă, iar produsul nu e apoi dorit.

Bogdan și Raluca au identificat problema din experiență proprie inițial. „Nu ne dorim doar un loc de muncă și un salariu, ci vrem să ne dezvoltăm personal și profesional în cadrul companiei unde lucrăm, să avem modele de urmat și lideri care ne susțin și ne oferă oportunități în acest sens”, explică Apostol.

Cei doi au realizat că multe companii nu colectează și analizează informațiile despre oamenii din organizație.

În plus, cei doi fondatori au descoperit că dacă folosesc aceste date despre oameni pentru a alimenta diferite metodologii de artificial intelligence, pot genera sfaturi punctuale care să ajute fiecare angajat în parte, pentru a avea un control asupra propriei cariere.

„Companiile cheltuiesc anual sume importante pe training-uri de leadership, dar translatarea lor în practică fără feedback poate să nu determine nicio schimbare în organizație. Ba chiar, poate să aibă un efect negativ”, mai spune Bogdan Apostol.

SOCIETATE ȘI SECURITATE - Secretarul de Stat al SUA nominalizează România între țările care au decis să permită numai furnizori de încredere pentru tehnologia 5G

Țările lumii trebuie să poată avea încredere că echipamentele și software-ul furnizate de tehnologia 5G nu le vor amenința securitatea națională, securitatea economică sau proprietatea intelectuală, a afirmat secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo, într-un articol publicat pe pagina Departamentului de Stat și în care șeful diplomației americane laudă aliați precum România pentru faptul că vor permite doar furnizorilor de încredere să construiască rețelele 5G.

“Multe țări optează să permită accesul numai al furnizorilor de încredere în rețelele lor 5G. Exemplele includ Regatul Unit, Cehia, Polonia, Suedia, Estonia, România, Danemarca și Letonia. Grecia a fost de acord să utilizeze Ericsson, în loc de Huawei, pentru a-și dezvolta infrastructura 5G“, a spus Pompeo, înaintea unui turneu european care include Cehia, Slovenia, Austria și Polonia.

Șeful diplomației americane a făcut aceste precizări în contextul în care SUA promovează inițiativa “Clean Network”, program al administrației Trump menit să protejeze securitatea națiunii americane și informațiile sensibile ale companiilor împotriva intruziunilor agresive ale unor actori cu influențe maligne precum Partidul Comunist Chinez.

În ce privește România, menționarea țării noastre vine în contextul în care anul trecut, cu ocazia unei vizite a președintelui Klaus Iohannis la Casa Albă, Bucureștiul și Washington-ul au semnat un memorandum de înțelegere cu privire la dezvoltarea tehnologiei 5G în care sunt afirmate principii potrivit cărora sistemele critice nu pot fi operate de firme care nu sunt de încredere. 

De asemenea, poziția României în ce privește tehnologia 5G a fost apreciată de Mike Pompeo și în luna iunie, în cadrul unei reuniuni informale cu miniștrii de externe din țările UE. Mai mult, Statele Unite au arătat că îș doresc ca statele UE să colaboreze cu furnizori de încredere precum Ericsson, Nokia sau Samsung în privința tehnologiei 5G.

Nu în ultimul rând, președintele Klaus Iohannis a afirmat la 28 aprilie că România va lua o decizie la nivelul Consiliului Suprem de Apărare a Țării privind licitația pentru rețeaua 5G, însă o hotărâre ca avea drept “criteriu prevalent” aspectele de securitate națională, care este asigurată împreună cu SUA și NATO.

ABONARE - Dacă ai primit Revista Presei UVT din bunăvoința unui prieten și ai regăsit aici informații utile, te poți abona oricând accesând link-ul de mai jos

Link-uri utile

Ne găsești și aici:

Contact

Adresa: Bd. V. Pârvan 4, Timişoara 300223, Timiş, România
Locație: 
Parter (clădirea rectoratului)
Tel:
 +40(0)256.592.303
E-mail: 
verde@e-uvt.ro

Copyright © 2018 verdeMI – Departamentul de Comunicare, Identitate și Imagine Instituțională