Revista presei
30 iulie 2020
Iohannis: Școala nu va începe în condiții normale, ne îndreptăm spre un scenariu mixt. Până în septembrie pandemia nu va dispărea
- digi24.ro
„Situația deschiderii noului an școlar și implicit a noului an universitar este una de extremă importanță și mă preocupă foarte mult. S-au făcut progrese importante în conturarea unor strategii și a unor scenarii. Școala sigur nu va începe în condiții normale, fiindcă pandemia până în septembrie nu va dispărea”, a declarat Klaus Iohannis.
Acesta crede că ar fi foarte complicat ca în România să existe doar școală online și totul se îndreaptă spre un scenariu mixt.
„Ar fi foarte complicat să avem numai școală online. Și atunci ne îndreptăm spre un scenariu mixt, unde probabil, și în funcție de condițiile locale, vom avea mai mult școală normală, deci cu elevii la școală, sau mai mult online, sau în sistem mixt. Cum vor decurge aceste lucruri va fi stabilit cu exactitate într-o săptămână sau două”, a mai spus președintele.
„Măsurile pe care le gândim și pe care le vom lua sunt gândite în primul rând pentru siguranța copiilor, pentru siguranța cadrelor didactice și pentru a asigura un proces educațional de bună calitate”, a subliniat Iohannis.
Rectorul UBB: Lucrăm la un scenariu hibrid, în care să vină la Cluj studenţii aflaţi în primul şi în ultimul an
- edumanager.ro
Rectorul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj Napoca, Daniel David, crede că este foarte puţin probabil ca noul an universitar să se desfăşoare în stil clasic, în discuţie fiind un scenariu hibrid, cu prezenţa în municipiu doar a studenţilor din anul I, care să participe fizic doar la seminariile şi laboratoarele şi a celor din ultimul an de licenţă sau masterat, de la facultăţile experimentale şi vocaţionale.
“Întrebarea este ce vom face din luna octombrie, adică dacă aducem studenţii în Cluj sau nu-i aducem, fiindcă asta poate să dinamizeze întregul mediu socio-economic. Deocamdată, vă spun sincer că lucrăm pe mai multe scenarii. Scenariul pe care sperăm să-l putem implementa este să ne întoarcem la modalitatea clasică de predare şi atunci în Cluj automat vor veni mai mulţi studenţi decât am avut în 2019, fiindcă şi la admitere, în acest an, am avut cu aproximativ 3.000-4.000 de studenţi mai mult. (…) Celălalt scenariu pe care nu ni-l dorim absolut deloc este ca Guvernul să ne impună să facem absolut totul online”, a precizat miercuri, într-o conferinţă de presă, Daniel David.
Acesta a adăugat faptul că speră să poată fi implementat un scenariu hibrid, prin care să vină la Cluj-Napoca măcar studenţii de anul I, şi cei din ultimul an, din zona ştiinţelor experimentale, precum biologie, chimie, fizică, ştiinţa mediului şi vocaţionale, precum teatru, sport, unele zone din teologie.
Academia Română: Educația online poate fi doar un suport pentru educația directă, în sala de clasă. Pentru copiii între 3 și 11 ani poate avea efecte dăunătoare
- hotnews.ro
- “Academia Română consideră că educația reprezintă unul dintre cele mai importante domenii de activitate ale unei societăți și are implicații profunde și de durată în toate celelalte sectoare socio-economice.
- Academia Română susține că educația se face în cadru social, prin interacțiunea directă dintre elevi, studenți, cadre didactice, părinți și oricare alte persoane și entități aflate în contextul conectării sociale. Academia Română remarcă utilitatea și eficiența desfășurării unor activități didactice în spațiul virtual, dar apreciază că educația on-line este o formă complementară educației directe, în sala de clasă.
- Academia Română lansează în acest sens un punct de vedere, intitulat „Educația on-line – suport pentru performanță“, în care, pe baza provocărilor din societatea contemporană și ținând cont de contextul revoluției digitale, consideră absolut necesară regândirea sistemului național de educație.
Doar 11% dintre studenții români urmează facultăți cu profil cultural, majoritatea fiind la cele pentru limbi străine. După Brexit, România a trecut pe ultimul loc în UE în privința procentului din populația adultă care vorbește cel puțin o limbă străină
- biziday.ro
Cum va arata Cinematograful Studio din Timisoara dupa renovarea de 5 milioane de euro. Proiectul a fost donat primariei care trebuie sa gaseasca un constructor
- opiniatimisoarei.ro
Studiu: Peste 50% dintre tinerii din România și-au pierdut încrederea și motivația în perioada stării de urgență
- hotnews.ro
PIAȚA MUNCII - Începe criza adevărată pe piaţa muncii: Mai mult de 875.000 de oameni au rămas fără loc de muncă
- zf.ro
Mai mult de 875.000 de locuri de muncă au fost şterse din economie în perioada 16 martie – 15 iulie, conform datelor transmise de Inspecţia Muncii, la solicitarea Ziarului Financiar.
Economia locală a pierdut mai mult de 7.200 de locuri de muncă zilnic de la debutul stării de urgenţă şi până pe 15 iulie.
Numărul contractelor încetate de pe 15 iulie este aproape dublu faţă de cel înregistrat pe 1 iunie (467.453 contracte încetate), data de la care statul nu mai acordă ajutorul pentru plata şomajului tehnic pentru toate companiile, ci doar pentru cele unde restricţiile impuse din cauza pandemiei de COVID-19 continuă.
„Din păcate, acestea au fost şi estimările noastre la începutul crizei, că vom ajunge lunile acestea la circa 1 milion de contracte de muncă încetate. În general, firmele au fost afectate de închiderea totală sau parţială ca măsură de protecţie şi prevenţie, de lipsa resurselor financiare pentru situaţii de criză, de întârzierea încasărilor, scăderea cererii, lipsa susţinerii subsidiarelor de către grup etc“, spune Sorina Faier, managing partner în cadrul companiei de executive search Elite Searchers.
REPORTAJ: Traficate, batute si vandute. O poveste cu opt minore pe care statul se preface ca nu le vede
- ziare.com
Intr-o comuna la nici doua ore de Bucuresti, opt fete cu varste intre 14 si 17 ani se ascund intr-un centru pentru protectia si integrarea victimelor traficului de persoane, facut de ONG-ul Reaching Out Romania. Din cand in cand, mai sunt vanate de cei care le-au abuzat, violat si vandut in retele de trafic.
Fiecare are cate o poveste, dar pe toate le uneste un lucru – au simtit pe propria piele neputinta statului roman de a gestiona problema abuzului si a traficului de minori.
In centru mai este si un copil in varsta de un an, care sta alaturi de mama sa, si ea la randul ei minora. Singura care ii daruieste dragoste acestui copil, abuzat si el, e activista Iana Matei, cea care are grija de cele opt fete. In curand, vor mai avea un bebelus in centru, atunci cand una dintre copile, in varsta de 14 ani, va naste si ea.
Deputata Adriana Saftoiu, vicepresedintele Comisiei parlamentare de ancheta privind situatia cazurilor copiilor disparuti, a scris vineri, 17 iulie, intr-o postare pe Facebook ca una din primele concluzii ale Comisiei este ca exista Directii de Protectia Copilului care furnizeaza “marfa” pentru retelele de trafic de persoane, respectiv prostitutie si/sau cersetorie.
Comisia de ancheta din Camera Deputatilor, propusa de Adriana Saftoiu, realizeaza de trei saptamani audieri. In cadrul audierilor, un reprezentant al Ministerului Afacerilor Interne a afirmat ca 40% din copiii disparuti provin din Directiile pentru Protectia Copilului – DGASPC-uri.
Am vrut sa vedem care e situatia in realitate, asa ca am mers cu Adriana Saftoiu la Reaching Out Romania, ONG-ul care ocroteste victime ale traficului de persoane.
ABONARE - Dacă ai primit Revista Presei UVT din bunăvoința unui prieten și ai regăsit aici informații utile, te poți abona oricând accesând link-ul de mai jos
- uvt.ro