Revista presei

29 iulie 2020

Cele patru scenarii pentru noul an școlar. O propunere de ultimă oră a Ministerului Sănătății dă școlilor libertate de decizie

Situaţia noului an şcolar care va începe într-o lună şi jumătate este în continuare incertă. Dacă până acum autorităţile apăreau în spaţiul public cu trei variante de începere a şcolii, astăzi apare o a patra. Mai exact, Ministerul Sănătății propune două sub-scenarii hibride, un scenariu de revenire integrală la școală și altul de ore exclusiv online pentru deschiderea școlii din 14 septembrie 2020.
 
Potrivit primului scenariu, toţi copiii ar urma să revină în bănci la toamnă şi să respecte distanţa fizică de cel puţin un metru între ei.În prima variantă a scenariului cu numărul 2, Ministerul Sănătăţii propune revenirea la şcoală a tuturor copiilor de grădiniţă şi a celor din învăţământul primar.În ceea ce-i priveşte pe elevii de gimnaziu şi liceu, ar trebui să fie prezenţi la școală doar jumătate din efectivul unei clase și să facă rotație cu cei de acasă la 1 sau 2 săptămâni.
 
În varianta a doua a scenariului cu numărul 2, toți elevii, indiferent de clasă și ciclu școlar, pot reveni în bănci doar prin rotație, urmând să facă schimb cu cealaltă jumătate de clasă la 1 sau 2 săptămâni.
 
Al treilea scenariu spune că orele se vor ţine exclusiv online, pentru toţi elevii, indiferent de ciclul de învăţământ. Potrivit documentului realizat de Ministerul Sănătății și obținut de Edupedu.ro, Inspectoratele Școlare Județene,
 
DSP-urile și conducerile școlilor sunt cele care decid care este scenariul care “se aplică în orice moment” în fiecare școală în parte, iar pentru hotărârea finală este nevoie și de aprobarea Comitetului județean pentru situații de urgență.

Din Bulgaria la Baltica, țările din regiune pregătesc reluarea școlii în condiții normale, cu toți copiii la clasă. Predarea online – măsură de rezervă

Țările central și est-europene, care se confruntă diferit cu epidemia de Covid-19 în această perioadă, dar care au o situație epidemiologică mai bună decât România în acest moment, se pregătesc pentru redeschiderea școlilor din septembrie, cu toți elevii înapoi la clase. În cele mai multe cazuri, școala online este luată în calcul doar pentru situațiile când evoluția epidemiologică o va impune, mai ales la nivel local. EduPedu.ro vă propune o trecere în revistă a modurilor în care autoritățile din regiune abordează începutul viitorului an școlar.

  • Într-unele dintre aceste țări, numărul mediu de elevi într-o clasă, la nivel național, este de sub 20 (Estonia – 19, Letonia – 16, Polonia – 18), în altele de peste 20 (Republica Cehă – 21, Ungaria – 22), potrivit datelor statistice OECD, aferente anului 2017.

Ungaria

Școlile ar urma să se redeschidă în condiții normale, în septembrie, iar dacă vor fi necesare măsuri suplimentare, în funcție de evoluția epidemiei, acestea vor fi luate în considerare la nivel instituțional, local sau regional, potrivit oficialităților de la Budapesta citate, recent, de publicația Nepszava, preluată de Budapest Business Journal.

Acestea arată că predarea la distanță urmează, conform planificării guvernamentale, să fie introdusă doar acolo unde situația epidemiologică o impune.

Bulgaria

Noul an școlar va începe în școli, a anunțat săptămâna trecută ministrul bulgar al Educației, Krassimir Valcev, citat de Novinite.com. El a apreciat că această soluție este “singura logică”, deoarece “imposibilitatea ca predarea online să o înlocuiască pe cea de la școală este un fapt”, dar trebuie dezvoltate reguli pentru funcționarea sistemului în actualele condiții.

SUA - 8 idei inovatoare pentru învățământul superior

În lunile de când lumea a fost implicată în pandemia globală, s-a intensificat dezbaterea despre modul în care educația superioară ar trebui să facă față amenințărilor imediate, considerând noi modele și inovații pentru viitor. Deși au încercat să aplice principiul „să nu lăsăm niciodată o criză să treacă fără soluții”, realitatea este că majoritatea universităților din SUA au pierdut oportunitățile apărute.  Inovația nu este simplă. Iată 8 idei care merită implementate:

  1. Concentrarea aupra calității absolvenților, pentru ca aceștia să deținî un ciclu de stagiu practic, să-și propună un proiect pe termen lung, alături de o acreditare recunoscută.
  2. Marketingul universitar prin experiențe – oferirea către elevii de liceu a unor cursuri scurte, ca o modalitate de a experimenta valoarea educației universitare.
  3. Procese de admitere rapide – candidații vin către universitatea pe care o cunosc, dar rămân acolo unde admiterea este și foarte rapidă.
  4. Învățământul online – calitatea este legată acum de standardele aplicate și în învățământul online, care trebuie să fie foarte ridicate.
  5. Programe de licență mai scurte și mai ieftine – studenții potențiali caută din ce în ce mai multe opțiuni mai scurte. Singurul lucru care ne împiedică să  oferin astfel de programe este insistența noastră de a lega calendarul academic cu unul agrar.
  6. Programe de pregătire permanentă –  foarte atractive pentru multe profesii, programele de educație permaenntă sunt însă legate de inovația curriculumului, dar și de inovarea formatului de finanțare (pe termen lung).
  7. Externalizarea serviciilor – o gamă de servicii accesate din exterior – biblioteci online sau altele – pot ieftini și optimiza activitatea universitară.
  8. Perspectiva asupra educației ca un factor generator de venituri viitoare și de noi oportunități – pentru că semnalele de piață indică faptul că angajarea se va orienta tot mai mult către abilități – nu spre certificate, astfel că educația care profilează seturi de abilități este o garanție a angajabilității.

72,68 – procentul de promovare la Definitivat, în Timiș. Un singur cadru didactic a obținut media 10

Au fost afișate primele rezultate la Definitivat. În Timiș, procentul de promovare este de 72,68 la sută. Un singur cadru didactic a luat media 10.

Rezultatele le găsiți și pe definitivat.edu.ro. În Timiș, procentul de promovare la Definitivat în Timiș, înainte de contestații, este de 72,68 la sută, mai mare față de cel de anul trecut, care a fost de 70,59 la sută. Dintre cei 216 candidați cărora le-au fost transmise lucrările către centrele de evaluare, 157 au promovat. 97 au promovat cu medii între 8 și 8,99, 59 cu medii între 9 și 9,99 și un candidat cu media 10. Contestațiile se pot depune la centrele de examen sau online ori fax, în 29 iulie, respectiv 30 iulie, până la ora 12:00. Rezultatele se vor afișa în 4 august.

Cadrele didactice care promovează examenul vor avea dreptul de practică în învățământul preuniversitar.

Sondaj IRES. Cât de îngrijoraţi sunt românii că s-ar putea infecta cu coronavirus

Aproape două treimi dintre români sunt îngrijoraţi că ar putea să se infecte cu noul coronavirus, cu toate că mai puţin de 20% ştiu vreo persoană cunoscută care să fi fost afectată de acest virus, arată ultimul studiu realizat de IRES.

43% dintre respondenţii chestionaţi sunt foarte îngrijoraţi că s-ar putea infecta cu coronavirus, în timp ce 26% sunt „destul de îngrijoraţi”. De partea cealaltă doar 18% sunt deloc sau foarte puţin îngrijoraţi că ar putea fi depistaţi pozitiv cu cornavirus, arată ultimul sondaj al IRES. Respondenţii sunt mult mai îngrijoraţi pentru situaţia celor din familie. Astfel, 49% au răspuns că sunt foarte îngrijoraţi că un membru al familiei ar putea fi infectat, în timp ce 26% au spus că sunt „destul de îngrijoraţi”.  83% dintre cei întrebaţi au răspuns că nu cunosc pe nimenic are să fi avut coronavirus, în timp ce 16% susţin că ştiu persoane. Doar 0,2% din cei întrebaţi au rescunoscut că au fost depistaţi poziitiv cu coronavirus.  Mai puţin de 10% din cei întrebaţi au mers să se testeze, fie că a fost cazul de o solicitare a angajatorului, a autorităţilor sau din proprie voinţă.

EUROPA - Oameni, în stradă, în apărarea libertății presei. Demisii în masă la Index.hu, cel mai mare site de știri din Ungaria

Trei editori al celui mai mare site de știri din Ungaria, Index.hu, și în jur de 60 de jurnaliști și-au dat demisia vineri după concedierea redactorului-șef de către conducere, o acțiune despre care aceștia susțin că reprezintă „o tentativă fățișă de a pune presiune” pe Index, relatează Reuters.

Jurnaliștii, reprezentând aproape două treimi din redacție, au afirmat într-un comunicat că au decis să demisioneze după ce președintele consiliului de administrație le-a respins cererea de a-l readuce pe Szabolcs Dull în poziția de redactor-șef.

Concedierea acestuia a crescut îngrijorările printre jurnaliștii ungari că guvernul naționalist al premierului Viktor Orban intensifică atacurile la libertatea presei.

„Spunem de ani de zile că există două condiții pentru funcționarea independentă a Index: nu ar trebui să existe ingerințe externe în conținutul publicat pe Index sau compoziția și structura sa”, afirmă jurnaliștii demisionari în comunicat.

„Concedierea lui [Szabolcs Dull] reprezintă un amestec clar în compoziția echipei editoriale și nu putem privi acest lucru ca fiind altceva decât o tentativă fățișă de a exercita presiune”, au adăugat aceștia.

În urmă cu trei ani, compania căreia îi aparține portalul a fost preluată de antreprenori apropiați partidului Fidesz al lui Viktor Orbán. O fundație urma însă să garanteze în continuare independența portalului Index. În luna martie a acestui an, întreaga publicitate a fost însă scoasă din atribuțiile portalului și supusă controlului direct al proprietarilor. Cu o lună în urmă, proprietarii au cerut redacției, conducerii portalului, dar și fundației ca materialele publicate să fie mai puțin critice la adresa guvernului – ceea ce a dus la ruptura dintre conducere și redactorul-șef Dull, alături de aproape întreaga redacție.

Potrivit analiștilor media din Ungaria, aproximativ 90 la sută dintre instituțiile media maghiare sunt, în prezent, sub controlul guvernului. Mulți se tem că și Index va ajunge complet pe linia politică a conducerii de la Budapesta, conform unui model la care a recurs guvernul Fidesz de mai multe ori în trecut: întâi, antreprenori apropiați de guvern cumpără instituții media critice. Apoi, ele sunt aduse pe linia partidului aflat la guvernare sau închise. În 2015, portalul online Origo – odinioară, cel mai mare portal critic – și-a schimbat proprietarii, fiind considerat între timp o portavoce a guvernului Orbán. Un an mai târziu, cel mai mare cotidian al Ungariei, Népszabadság, a fost închis.

ABONARE - Dacă ai primit Revista Presei UVT din bunăvoința unui prieten și ai regăsit aici informații utile, te poți abona oricând accesând link-ul de mai jos

Link-uri utile

Ne găsești și aici:

Contact

Adresa: Bd. V. Pârvan 4, Timişoara 300223, Timiş, România
Locație: 
Parter (clădirea rectoratului)
Tel:
 +40(0)256.592.303
E-mail: 
verde@e-uvt.ro

Copyright © 2018 verdeMI – Departamentul de Comunicare, Identitate și Imagine Instituțională