Revista presei
17 iulie 2020
CEREMONIA DE ABSOLVIRE UVT 2020 - mâine, începând cu ora 18.15, în live streaming pe pagina de Facebook UVT
- facebook.com
Anul acesta #Promoția2020 intră în istorie ca fiind prima generație de absolvenți #UVT care nu au lăsat nici măcar o pandemie să stea în calea evoluției lor. Welcome to
family! #BecomeYourBest #NothingCanStopUs
În cadrul triajului observațional, temperatura maximă admisă a unui participant este de 37.3 grade. #NotthingCanStopUs #AbsolvireUVT #Promotia2020
Până la 110.000 de euro pentru IMM-uri care transformă școala de la distanță
- strat-up.ro
În cadrul unui apel de proiecte finanțat prin programul Orizont 2020, 12 IMM-uri/startup-uri vor putea beneficia de finanțare și servicii suport pentru a aduce inovații în educația digitală în școli și pentru a sprijini internaționalizarea soluțiilor accelerate.
Vor fi selectate până la 12 startup-uri/ IMM-uri promițătoare, care vor primi până la 110.000 de euro finanțare, fiecare, pentru a face față provocărilor comune cu care se confruntă sistemele școlare în timpul crizei COVID19 și care oferă soluții inovatoare care abordează diferite aspecte de învățare și învățare la distanță.
Apelul „Școală de la distanță” se va concentra strategic pe accelerarea soluțiilor de educație digitală testate pentru a sprijini în școli în:
- permiterea continuității pedagogice în timpul școlarizării la distanță și a învățării combinate contexte;
- crearea școlii la distanță mai incluzivă;
- permiterea învățării personalizate în timpul școlarizării la distanță și / sau
- sprijinirea dezvoltării abilităților digitale ale profesorilor și / sau a cursanților.
COVER STORY - Despre relația dintre negaționism și inteligența scazută – cercetătorul Dacian Dolean
- edupedu.ro
România, ca și alte țări, se confruntă cu un val de opinii exprimate de persoane care nu sunt în domeniul medical, dar care le știu pe toate. Există persoane care cu cât știu mai puțin, cu atât au impresia că știu mai mult. Despre relația dintre incompetență și iluzia superiorității am mai scris aici https://www.edupedu.ro/de-ce-e-atat-de-greu-pentru-unii-sa-se-comporte-responsabil-in-timpul-epidemiei-covid-19-despre-lipsa-de-educatie-efectul-dunning-kruger-si-disonanta-cognitiva-cercetatorul-dacian-dolean/
Acest fenomen nu are loc doar în România, nu e neapărat o trăsătură a abilităților cognitive ale românilor și nici a personalității lor. Se poate mult mai rău. De exemplu, în Brazilia, cetățenii se confruntă cu negaționism la cel mai înalt nivel (a se vedea cazul președintelui Bolsonaro), iar în Marea Britanie Boris Johnson a trebuit să fie infectat și să fie la un pas de moarte pentru a se convinge că virusul există.
Însă faptul că alții au probleme mai mari nu înseamnă că problemele din România sunt de neglijat. Informațiile false circulă în societate ca virusul. Dacă am avea imunitate, nu ne-ar afecta. Dacă un procent mare din populația țării ar putea gâdi critic și ar putea distinge între opinii și adevăruri dovedite științific, virusul nu ar avea șanse. Dacă cineva ar zice că virusul nu există și majoritatea ne-am întoarce cu spatele – acea persoană s-ar trezi vorbind singură până când și-ar da seama că e deplasată.
Antonia Pup, CNE: Ministerul Educației trebuie să aibă o toleranță zero față de profesorii care nu își țin cele 40 de ore / Să renunțe la meditații, să predea cu aceeași pasiune pentru elev de 10 și unul de 5
- edupedu.ro
Soluție pentru întoarcerea la ore în toamnă: Fiecare școală să decidă singură cum începe cursurile. Anisie: "Luăm în calcul"
- digi24.ro
Unităţile de învăţământ ar putea decide singure cum vor începe, la toamnă, anul şcolar: tradiţional, cu toţi copiii prezenţi în clasă, online, sau hibrid. Iar fiecare şcoală va stabili acest lucru în funcţie de situaţia epidemiologică din zona în care funcţionează. Inspectorii şcolari, directorii, experţii în Educaţie şi asociaţiile de părinţi spun că o astfel de decizie ar fi binevenită şi că Ministerul Educaţiei nu poate aplică un singur scenariu pentru câteva mii de şcoli.
Din toamnă, şcolile ar putea primi “mână liberă” că să decidă cum vor începe noul an. Totul va depinde însă de evoluţia numărului de îmbolnăviri cu noul tip de virus.
Monica Anisie, ministrul Educației: “Se ia în calcul și o astfel de variantă, să descentralizam decizia chiar mergând până la nivelul unităților de invățământ”.
COVID-19 | Psihologul Daniel David la RFI: Am început bine, am mers prost și mergem și mai prost
- rfi.ro
EUROPA - Consiliul Europei îndeamnă ţările membre să introducă în programele şcolare istoria romilor şi nomazilor
- news.ro
Această recomandare, adoptată miercuri de Comitetul Miniştrilor – un organ din care fac parte miniştrii de Externe ai ţărilor membre ale organizaţiei paneuropene – ”îndeamnă pentru prima oară” ţările membre ”să introducă istoria romilor şi/sau nomazilor (gens du voyage) în programele şcolare şi materialele pedagogice”, anunţă CoE într-un comunicat.
Consiliul îndeamnă totodată la luptă împotriva unei ”atitudini persistente împotriva romilor” în Europa.
Această recomandare ”vizează să consolideze înţelegerea faptului” că romii şi nomazii ”sunt parte integrantă a societăţii, naţionale şi europene”, şi insistă asupra ”importanţei predării Holocaustului comis de regimul nazist şi aliaţii săi şi altor acte comise împotriva lor în întreaga Europă”.
Mai concret. textul îndeamnă ţările să introducă ”activităţi de comemorare” în legătură cu Ziua Europeană a Comemorării Holocaustului Romilor (Porajmos), stabilită la 2 august, sau prin alegerea ”unei date mai bine adaptate la contextul istoric al ţării respective, de exemplu prin comemorări locale legate de încarcerarea sau deportarea romilor către lagăre de concentrare”.
CULTURA DE SECURITATE - SUA jubilează după interdicția impusă de Marea Britanie companiei Huawei / Regatul Unit se alătură grupului de țări, între care și România, care s-au angajat să apere securitatea rețelei 5G
- g4media.ro
Washingtonul elogiază faptul că Regatului Unit și-a schimbat decizia privind autorizarea gigantului chinez de telecomunicații Huawei de a intra în rețeaua sa 5G, proclamându-și victoria după luni de presiuni asupra guvernului britanic, scrie The Hill, citată de Rador.
n anunțul său, secretarul pentru Cultură Oliver Dowden, potrivit căruia achiziționarea de echipamente Huawei va fi interzisă de la sfârșitul anului și toate echipamentele existente va trebui să fie eliminate până la sfârșitul anului 2027, a citat sancțiunile Departamentului pentru Comerț al SUA împotriva companiei, din mai, ca punct de cotitură pentru Marea Britanie.
„Aceasta a fost o schimbare semnificativă, pe care trebuie să o luăm în considerare”, a spus Dowden în Camera Comunelor. „Având în vedere incertitudinea pe care acest lucru îl generează în jurul lanțului de aprovizionare Huawei, Regatul Unit nu mai poate fi sigur că va putea garanta securitatea viitoarelor echipamente Huawei 5G afectate de modificarea în SUA a regulilor privind produsele străine”.
Sancțiunile Departamentului pentru Comerț sunt doar o componentă a unei campanii de presiune a SUA pentru a descuraja aliații de la dezvoltarea tehnologiilor wireless 5G folosind hardware-ul Huawei. Agențiile de informații și autoritățile de reglementare americane au susținut de mult timp că Huawei reprezintă o amenințare la adresa securității naționale, din cauza puterii Partidului Comunist Chinez asupra companiilor cu sediul în China.
Imediat după ce Marea Britanie a anunțat, în ianuarie, că va permite tehnologia Huawei în rețelele sale 5G, administrația Trump și parlamentarii din ambele tabere au intrat în acțiune, îndemnându-i pe omologii lor britanici să își reconsidere decizia și chiar sugerând că menținerea acestei decizii ar putea periclita partajarea informațiilor între cei doi vechi aliați.
ABONARE - Dacă ai primit Revista Presei UVT din bunăvoința unui prieten și ai regăsit aici informații utile, te poți abona oricând accesând link-ul de mai jos
- uvt.ro