Revista presei

25 mai 2020

Ministerul Educației: Ghid informativ în contextul COVID-19 – răspunsuri despre cum se dau examenele naționale

Ministerul Educației publică un ghid informativ cu informații în sprijinul elevilor, studenților, părinților și profesorilor. Ghidul curpinde răspunsuri la cele mai frecvente întrebări referitoare la desfășurarea activității în sistemul național de învățământ, în contextul pandemic pe care România îl traversează, potrivit MEC.

Unele dintre cele mai frecvente întrebări la care răspund experții de la minister sunt cele legate de examenele naționale.

Răspuns: Elevii din clasele a VIII-a și a XII-a care vor susține Evaluarea Națională, respectiv Bacalaureatul pot participa la sesiunile de pregătire a examenelor, programate în intervalul 2 -12 iunie. Aceste sesiuni se vor desfășura în unitățile de învățământ în conformitate cu măsurile de siguranță prevăzute de ordinul comun dintre Ministerul Educației și Cercetării și Ministerul Sănătății.

Guvernul va furniza 50 de măști gratis, timp de două luni, pentru 2,3 milioane de persoane. Categoriile vizate de această măsură

Ministrul sănătății a anunțat joi seara că a fost adoptată o ordonanță de urgență prin care direcțiile de sănătate publică vor asigura necesarul de măști de protecție pentru persoanele defavorizate. Printre aceste persoane defavorizate se numără pensionarii care au pensii mai mici de 704 de lei.

Nelu Tătaru a spus că 2,3 milioane de persoane vor beneficia de câte 50 de măști, pentru două luni.

Pentru aceasta, bugetul Ministerului Sănătății a fost suplimentat cu 230 de milioane de lei.

Categoriile defavorizate care vor primi măști gratuite sunt:

  • persoanele din familiile beneficiare a ajutorului social acordat în baza Legii 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare;
  • persoanele din familiile beneficiare de alocațiile pentru susținerea familiei acordate în baza Legii 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei republicată, cu modificările și completările ulterioare;
  • pensionarii sistemului public de pensii ale căror drepturi sunt până la 704 lei, inclusiv, reprezentând nivelul indemnizației sociale pentru pensionari, prevăzută de OUG nr. 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minime garantate cu modificările și completările ulterioare;
  • persoanele încadrate în grad de handicap care realizează venituri exclusiv din prestațiile sociale prevăzute de art.42 și art. 58 din Legea 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată cu modificările și completările ulterioare.

 

Peste 109.000 de elevi de liceu au abandonat școala între 2013 și 2017. Echivalentul populației unui oraș ca Suceava

Peste 109.000 de elevi de liceu au abandonat școala între 2013 și 2017, potrivit datelor publicate de Ministerului Educației și analizate de Edupedu.ro. Numărul este echivalentul populației unui oraș ca Suceava. Este vorba despre elevi cu vârste între 15 și 18 ani care nu au mai terminat învățământul liceal, la filierele teoretică, tehnologică și vocațională.

Analiza datelor din rapoartele periodice ale Ministerului Educației arată că numărul exact al elevilor care au abandonat școala în liceu este de 109.131. Cel mai mare număr înregistrat a fost în anul școlar 2014-2015, când aproape 25 de mii de elevi au renunțat la școală. În anul școlar 2015-2016, cu peste 23.300 de elevi aflați în abandon, se înregistrează al doilea cel mai mare număr de liceeni care au abandonat școala. În anul școlar 2016-2017 a fost înregistrată o reducere semnificativă a abandonului școlar, numărul elevilor în această situație fiind în scădere cu peste 7 mii.

Timiș: 20 de tablete au fost donate la școala din Banloc. Vor fi folosite de elevi pentru cursuri online, în timpul pandemiei

Cursurile online sunt în plină desfășurare în aceste săptămâni, în care pandemia de coronavirus impune distanțarea socială. Aproximativ 6.000 de copii din Timiș nu au însă tabletă și laptop pentru a face cursuri online. Reprezentanții Prefecturii Timiș și ai Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Timiș au donat 20 de tablete școlii din Banloc, pentru a fi folosite de copii în cursurile online.

Reprezentanții Instituției Prefectului Timiș, derulează campania „e-learningTM”, prin care au făcut apel la instituții și primării pentru a dona elevilor tablete pentru desfășurarea cursurilor online.

Campania a ajuns vineri la Banloc, iar 20 de tablete au fost donate elevilor de școală gimnazială.

Au fost deja donate zeci de tablete pentru elevi din Cenei, Bobda, dar și din Tomești – Colonie, iar vineri încă 20 de „device-uri” de acest fel au ajuns la Școala „Anghel Saligny” din Banloc. Tabletele au fost donate de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă.

 

Consiliul Naţional al Elevilor: Este nevoie de certitudine pe plan educaţional

Consiliul Naţional al Elevilor transmite Guvernului că este nevoie “de certitudine” pe plan educaţional, elevii fiind afectaţi de fiecare mesaj public “contradictoriu” lansat de decidenţii din domeniu.

“Elevii din România sunt afectaţi de fiecare mesaj public contradictoriu lansat de decidenţii din domeniul educaţional, iar informaţiile lansate în spaţiul public, prin presă, sunt adeseori singurele surse de informare pe care le întâlnim în comunităţile şcolare. Este fără precedent ca, în aceeaşi săptămână, elevii să se confrunte cu declaraţii contradictorii din partea Guvernului, declaraţii publice care stârnesc incertitudine la toate nivelurile educaţiei”, potrivit unui comunicat al CNE transmis joi AGERPRES.

CNE arată că, recent, un ordin comun al ministrului Educaţiei şi Cercetării şi ministrului Sănătăţii a fost modificat, purtarea măştilor devenind facultativă în cadrul examenelor naţionale.

Consiliul Naţional al Elevilor solicită MEC şi Ministerului Sănătăţii să se coordoneze şi să lanseze o platformă unică de informare pentru elevi, părinţi şi profesori, care să conţină informaţii relevante cu privire la modul în care se vor desfăşura examenele naţionale, dar şi pregătirea aferentă acestora.

CULTURĂ DE SECURITATE - 31 de tineri au fost selectaţi în lotul preliminar al României pentru Campionatul European de Securitate Cibernetică (European Cyber Security Challange - ECSC) de la Viena 2020

Un număr de 31 de tineri pasionaţi de securitate cibernetică fac parte din lotul preliminar al României din care vor fi selectaţi ulterior zece persoane pentru a participa, în noiembrie, la Campionatul European de Securitate Cibernetică (European Cyber Security Challange – ECSC) de la Viena.

Conform organizatorilor fazei naţionale a competiţiei, prima etapă s-a desfăşurat în perioada 9-10 mai 2020 şi a avut loc exclusiv online.

“Această fază naţională a ECSC 2020 a reprezentat o preselecţie a candidaţilor pentru lotul preliminar al Team Romania, iar ca finalişti au fost selectaţi 31 de tineri, 15 juniori şi 16 seniori, pasionaţi de securitate cibernetică. Competiţia naţională se desfăşoară în două stadii. După procesul iniţial de preselecţie online va urma o etapă suplimentară, în care tinerii vor fi testaţi în competiţii de tip CTF (online) şi, ulterior, antrenaţi pe parcursul unui bootcamp, prin exerciţii din domeniul securităţii aplicaţiilor web, atacului şi apărării cibernetice, criptografiei, analizei traficului de reţea, reverse engineering şi abilităţi de prezentare. La faza finală a competiţiei, fiecare ţară participantă va fi reprezentată de o echipă formată din 10 concurenţi: cinci din categoria de vârstă 16 – 20 de ani, respectiv cinci din categoria de vârstă 21 – 25 de ani”, se menţionează pe site-ul competiţiei naţionale.

Prima etapă a fazei naţionale a fost organizată de Asociaţia Naţională pentru Securitatea Sistemelor Informatice (ANSSI), Centrul Naţional Cyberint din cadrul Serviciului Român de Informaţii (SRI), Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO), Orange, Bit Sentinel, certSIGN, Cisco şi KPMG România.

Link-uri utile

Ne găsești și aici:

Contact

Adresa: Bd. V. Pârvan 4, Timişoara 300223, Timiş, România
Locație: 
Parter (clădirea rectoratului)
Tel:
 +40(0)256.592.303
E-mail: 
verde@e-uvt.ro

Copyright © 2018 verdeMI – Departamentul de Comunicare, Identitate și Imagine Instituțională