Revista presei
15 mai 2020
Educația în „stare de alertă”: autoritățile asigură măști și accesul elevilor la tehnologie
- newsweek.ro
Comisia juridică, de disciplină şi imunităţia a dezbătut Raportul asupra proiectului de Lege privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID – 19 și i-a adus anumite modificări.
În Domeniul Educației și cercetării au fost adoptate o serie de articole care se aplică în timpul perioadei de urgență.:
33.- (1) Pe durata stării de alertă, activităţile didactice ce impun prezenţa fizică a antepreşcolarilor, preşcolarilor, elevilor şi studenţilor în unităţile şi instituţiile de învăţământ se pot suspenda, la propunerea CNSSU, prin ordin comun al ministrului educaţiei şi cercetării şi al ministrului sănătăţii.
Durata suspendării prevăzută la alin. (1) poate depăși durata stării de alertă, în funcție de perioada rămasă din anul școlar și de stadiul procesului de învățământ.
ASTĂZI, ORA 11 - Live streaming cu rectorul UVT
- Orasul Timisoara
Vineri, 15 mai, de la ora 11, rectorul Universității de Vest din Timișoara, prof.univ.dr. Marilen Pirtea, va acorda un interviu live pentru Orașul Timișoara. Vom dialoga despre educația prin instrumente digitale, despre cum s-a schimbat viața universității în cele două luni ale stării de urgență, dar și despre cea mai rapidă trecere pe care o universitate din România a realizat-o spre organizarea admiterii online.
Candidaţii se vor putea înscrie în această vară pe o platformă digitală, accesibilă la adresa web https://admitere.uvt.ro/, unde vor completa date personale, vor încărca documentele justificative şi îşi vor exprima opţiunile pentru programele de studii universitare pe care doresc să le parcurgă. Tot acolo vor şi confirma locul, în cazul în care sunt admişi, şi vor accepta condiţiile contractului de studii, nefiind nevoie să se prezinte fizic la sediile Universităţii de Vest din Timişoara în această vară. Până la începutul anului universitar 2020-2021, fiecare candidat va trebui să prezinte şi în original documentele încărcate pe platforma de admitere, pentru certificarea acestora de către responsabilii procesului de admitere, dar ulterior acestui proces.
Timișoara – Capitală Europeană 2021 “în format digital”, din cauza pandemiei? Mutarea unor evenimente în online e o opțiune, potrivit Universității de Vest
Formatul digital este luat în considerare pentru o serie de evenimente legate de statutul de Capitală Culturală Europeană, pe care Timișoara îl va avea anul viitor, reiese dintr-un comunicat transmis, joi, de Universitatea de Vest din acest oraș. Instituția, care este membru fondator al asociației ce gestionează calendarul și planul de acțiune pentru Capitala Culturală Europeană 2021, arată că opțiunea digitală este apreciată de unii, dar primită cu rezervă de alții și este luată în discuție alături de posibila amânare a unor evenimente care s-ar putea să nu se poată organiza în condiții normale, din cauza măsurilor impuse de pandemie.
- Timișoara a fost desemnată Capitală Europeană pentru 2021 alături de alte două orașe – Novi Sad (Serbia) și Elefsina (Grecia).
Comunicatul UVT arată că a fost avută în vedere și posibilitatea ca evenimentele să fie amânate, având în vedere o cerere în avest sens din partea orașelor care joacă acest rol în 2020 – Rijeka (din Croația) și Galway (Irlanda), cerere care ar fi avut efecte asupra evenimentelor programate anul viitor. Dar, conform unei poziții a Comisiei Europene, acest calendar nu poate fi amânat. cu un an. dar pot fi decalate unele evenimente.
Probele orale de la Bacalaureat se anulează
- digi24.ro
“Pentru anul școlar 2019-2020, probele de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română, probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă pentru elevii care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale, probele de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională studiată pe parcursul învăţământului liceal și probele de evaluare a competenţelor digitale se echivalează/se recunosc conform metodologiei aprobate prin ordin al ministrului educației și cercetării, în termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență”, arată un comunicat al Ministerului Educației.
Ministrul Educației, Monica Anisie, va urma să clarifice măsurile adoptate în ședința Executivului de joi.
PIAȚA MUNCII - Cum arată piaţa muncii în ultima zi a stării de urgenţă: Numărul de contracte de muncă suspendate scade cu peste 300.000 faţă de ziua anterioară
- zf.ro
Până la data de 14 mai, peste 500.000 de contracte de muncă au fost suspendate, în timp ce peste 350.000 de contracte de muncă au fost încetate, conform celui mai recent comunicat de la Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS).
Număul de contracte de muncă suspendate a înregistrat o scădere de peste 300.000 de la 891.091, câte erau raportate în data de 13 mai, la 544.479, câte erau raportate în data de 14 mai.
În acelaşi timp, numărul de conctracte de muncă încetate a crescut cu aproape 5.000 de la 349.705,câte erau raportate în data de 13 mai, la 354.218 în data de 14 mai.
Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS) a prezentat datele cu privire la situaţia contractelor de muncă suspendate (şomaj tehnic)/încetate, înregistrate la Inspecţia Muncii pentru data de 14 mai.
Contracte individuale de muncă suspendate 544.479din care:
· 171.230 – Industria prelucătoare
· 88.862 – Comert cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor
· 67.775 – Hoteluri şi restaurante
CULTURA DE SECURITATE - Romania occidentala, puternica si rezilienta - posibile fundamente ale SNAP 2020 (II)
SNAp 2020 nu trebuie sa fie un document stufos, cu formulari generale si neangajante, plin de tot felul de truisme. Un document din care, daca stergi 2020 si pui 1999, prevederile sale se potrivesc la fel de bine.
Dimpotriva, trebuie sa fie un document sintetic, concis, din care sa intelegi usor cum isi vede Romania securitatea nationala in urmatorii cinci ani. Si mai presus de orice pe masura vremurilor proaste pe care le traim. SNAp2020 trebuie sa contina un mod de gandire. Strategia nu trebuie sa povesteasca ci sa constate, sa explice si sa puna la treaba institutii, partide politice, organizatii neguvernamentale, indivizi. Strategia este si “teoria actiunii”, trebuie sa aiba un caracter practic. Si nu in ultimul rand, sa dea de gandit.
Am mai spus-o, sansa tarilor mici sau mijlocii este sa fie mai inteligente si mai abile decat cele mari, de aceea avem nevoie de un document inteligent. In definitiv, orice strategie este in primul rand un efort intelectual. Cum spunea gen. David Petreus, “cea mai importanta arma a soldatului este mintea sa, nu pusca sa”. Poti sa ai o armata dotata cu cele mai bune capabilitati din lume, daca strategia dupa care le intrebuinteaza este gresita, rezultatul final tot infrangere se cheama. Victoria Occidentului in al Doilea Razboi Mondial s-a datorat in primul rand strategiei folosite, net superioara celei a lui Hitler.
SNAp2020 nu trebuie sa fie nici un program alternativ de guvernare. Nu trebuie sa-si bata capul cu problemele importante ale tarii ci doar cu cele mai grave, cele care ne pot omori. Securitate nationala inseamna gestionarea celor mai grave probleme ale Romaniei, cele cu miza existentiala. Evident astea trebuies identificate, definite, analizate si, foarte important, prioritizate. Cele mai grave probleme, cele care ne ameninta in insasi existenta noastra ca popor si tara. Bineinteles ca SNAp2020 va avea o dimenisune politica, securitatea nationala fiind cea mai importanta politica publica. Dar elementul politic ce trebuie sa se regaseasca in strategie este mai degraba din zona “marii strategii” decat din cea a programului de guvernare.